Wat kunnen we in de moestuin doen in maart?

kruiwagen-met-tulpen-400x267x72

Wat kunnen we doen?

Inleiding

In maart krijgen de meeste (moes)tuinliefhebbers weer zin in tuinieren en gaat het moestuinseizoen echt weer van start. Het blijft weer wat langer licht. De zaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen. Maar zaadjes hebben niet alleen licht nodig maar ook warmte. Eventueel dus vliesdoek gebruiken om de zaadjes te beschermen tegen te lage temperaturen.

Als je het nog niet gedaan hebt, dan is het nu hoog tijd om plannen te maken voor de indeling van de moestuin. Maak de zaaibedden gereed en let daarbij wel op de wisselteelt, dus verdeel de moestuin in vieren: bladgewassen, wortel- en knolgewassen, peulvruchten en de komkommerachtigen/tomaten en aubergines.

Binnen of in de kas zijn al tomaten te zaaien (bijvoorbeeld Marmande en Cœur de bœuf).

Kruiden zaaien: peterselie, tuinkers, kervel, kamille, lavas, koriander.
Kruiden kan je perfect opkweken in potten.

In de volle grond kunnen al spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei worden gezaaid. Ook bloemkool kan worden gezaaid in de volle grond en aan het einde van de maand ook broccoli, rode kool, vroege aardappelen en boerenkool (chou frisé). Knoflook is overigens een succesvol en bovendien milieuvriendelijk bestrijdings-middel tegen slakken.

 

Binnenshuis eventueel beginnen met het zaaien van aubergine, (vroege) tomaten, komkommer, courgette, andijvie, kervel, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, postelein, prei en meloen. Denk er wel aan dat komkommer en meloen buiten niet naast elkaar kunnen staan!

Print Friendly, PDF & Email