Dat kan beter!

Ik vind eigenlijk ieder jaar onze tuin in de winter best wel saai en ik zou dus wel wat meer kleur in de tuin willen hebben. Maar ja, wat is leuk om te planten en op welke standplaats kan ik dat het beste doen?

Op internet kom ik een aantal suggesties tegen, o.a.

 • Cognassier du Japon (Chaenomeles Japonica – Japanse Kweepeer)
  Deze plant bloeit van februari tot april en geeft in deze nogal grijze periode een kleurrijk tintje aan de tuin. De bloemen kunnen wit, roze of rood zijn. Het is een winterharde struik die tussen de 1 en 2 m hoog kan worden. De Japanse Kweepeer geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar past zich ook aan aan halfschaduw. Door een ligging op het oosten kan het profiteren van de ochtendzon.
 • Jasmin d’hiver (Jasminum Nudiflorum – Winterjasmijn)
  De Winterjasmijn staat bekend om zijn geurige bloei. De bloemen, in de vorm van gele trompetten, bloeien midden in de winter op de takken die nog kaal zijn. In de halfschaduw kan de Jasmijn bloeien, maar ze geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats. De plant is winterhard. Snoeien bevordert het verschijnen van jonge stengels die rijker zullen bloeien.
 • Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)
  Kamperfoelie kan groenblijvend of bladverliezend, klimmend of struikachtig zijn. Een Winterkamperfoelie met geuren van citroen en jasmijn kan van december tot het begin van de lente bloeien.
 • Winterviburnum (Viburnum Bodnantense, Chimonanthe, Viorne, Chèvrefeuille, Daphné en Sarcocoque)
  De Chimonanthe kan tussen de 3 en 4 m hoog worden. De struik heeft kleine gele bloemen met paarse vlekken die een geur afgeven die doet denken aan
  honing. Makkelijk te kweken. De struik houdt van koele, goed doorlatende grond en verdraagt kalkrijke grond. De struik vereist praktisch geen onderhoud omdat het niet nodig is om het te snoeien, maar houdt van een zonnige of halfschaduw standplaats.
  Ik vind het heel moeilijk om te kiezen en dit is uiteraard nog maar een kleine selectie! Een bezoekje aan een tuincentrum heeft de keuze nog moeilijker gemaakt. De ene plant was nog mooier dan de andere!
japanse kweepeer 1280 (Aangepast)
winter kamperfoelie 640 (Aangepast)
winterjasmijn 640 (Uitgelicht) (Aangepast)
chimonanthus-praecox-luteus

Succes met alle werkzaamheden!