De tuin in juni
Juni is altijd een drukke maand! De zon kan lekker warm zijn en de lucht kan stralend blauw zijn: de maand juni is begonnen! De vogels en insecten zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten hangen heerlijk in de lucht. We kunnen weer tijdens een zwoele avond genieten van de buitenlucht met een hapje en drankje.
De maand juni brengt veel moois met zich mee. En dan denk ik aan verse groenten, bloeiende bloemen en zonnig weer. Dat betekent: snoeien, water geven, planten, spitten etc. Uiteindelijk willen we allemaal een mooie groene tuin hebben. Natuurlijk hangt alles van het weer af. We hebben al heerlijke warme dagen gehad, helaas gevolgd door nachtvorst met alle gevolgen van dien en daarna dagen achter elkaar met heel veel regen. Regen is de bron van leven in de tuin, maar kan soms wat schade aanrichten als het in overvloed valt. Als de regen zeer overvloedig is op grond die eerder door droogte werd gehavend, dan kan een soort korst ontstaan die erg hard wordt aan het oppervlak, vooral als de grond kleiachtig is. We moeten dan schoffelen om de vorming van deze korst te voorkomen of zelfs weg te halen. Het spektakel in de tuin na een hele zware regenbui is soms verontrustend: bloemen beschadigd of gebroken door hun gewicht, bladeren of takken die op de grond liggen, dus daar moeten we iets aan doen! Probeer van de zware bloemen het water af te halen of knip ze af als ze te beschadigd zijn. Daarna de grond aanharken om de tuin weer een mooie uitstraling te geven. Natuurlijk kan de grond na een zware regenbui bijzonder nat zijn. Het zou dus het ideale moment kunnen zijn om de zaailingen (sla, kool, prei…) te verplanten. Het zal hen inderdaad helpen om een betere start te maken! Ook moeten we kijken of er ergens geultjes zijn ontstaan die er niet horen te zijn en die we dus weg moeten halen.
Als het niet té erg hard regent, kan het het perfecte moment zijn om gras te zaaien! Dankzij het regenwater zal het gras lekker groeien. Niet alleen gras groeit aanzienlijk bij regen, ook onkruid groeit hard helaas. Gelukkig is al het onkruid gemakkelijk te verwijderen na een regenbui.
Dus als het enigszins droog is, haal dan direct zoveel mogelijk onkruid weg, maar doe dit niet al te rigoureus want zaailingen van vorig jaar zijn ondertussen ook tevoorschijn gekomen en voor je het weet haal je teveel weg. Dat is mij eerlijk gezegd al diverse keren overkomen. Door regelmatig te wieden voorkom je overigens dat het onkruid gaat woekeren.
Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border. Een regenachtige dag in juni is ideaal om binnenplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist er lekker van op en het blad is na de bui weer helemaal stofvrij.
Overigens is eenmaal per week als het niet regent of geregend heeft, enkele uren sproeien beter dan dagelijks een kwartier.
Wanneer je in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen deze nu alsnog geplant worden. Rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien.
Heb je wel heesters of uitgebloeide struiken, dan mogen die nu worden gesnoeid. Verwijder ook een paar dikke, oudere takken tot aan de voet, zodat de plant onderaan opnieuw kan uitlopen. Hagen die voor 21 juni (de langste dag van het jaar) worden gesnoeid, krijgen nog nieuwe scheuten. Verwijder uitgebloeide bloemen van bjivoorbeeld rhododendron, azalea, camelia.
En dan de naaktslakken! We zien ze niet graag komen. De naaktslakken eten met gemak alle bladeren van je planten op. De spinazie, erwtjes en sla die je met zo veel liefde gezaaid hebt en waar je zo trots op bent, groeien uit tot mooie plantjes. Niet alleen wij maar de slakken zijn hier ook blij mee. Voor hen zijn die malse blaadjes namelijk een heerlijke maaltijd. De slakken zijn in staat om in enkele dagen tijd de hele moestuin op te peuzelen. Eén slak legt maar liefst 400 eitjes. Dat begint al in april, dus regelmatig even controleren onder bloembakken en potten of je daar die kleine witte bolletjes ziet, de slakkeneitjes dus. Je tuin even controleren en opruimen is dus de boodschap! Slakken kruipen liever niet over scherp materiaal. Maak daarom een barrière rond je plantjes van gebroken eierschalen of grind of plant salie, tijm, Oost-Indische kers of look in de buurt van je sla-plantjes (sterke geur) en de slakken zullen minder snel een bezoekje brengen of gebruik ecologische slakkenkorrels. De korrels zijn schadelijk voor slakken en niet voor huisdieren, egels of vogels.