Wat is ToBRFV?

De letters “ToBRFV” staan voor het Tomato brown rugose fruit virus. Het Franse ministerie van Landbouw heeft de eerste vondst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in Frankrijk bevestigd. De besmetting is aangetroffen in een tomatenkwekerij in Bretagne. Sinds 4 oktober 2019 is er een meldingsplicht voor telers als zij vermoeden dat hun gewas is aangetast door ToBRFV. Hiermee wil Brussel de kans op verspreiding zoveel mogelijk voorkomen. Het ministerie heeft de aantasting begin deze week wereldkundig gemaakt na onderzoek door l’Agence de Sécurité Sanitaire. Zij hadden eerder al gewaarschuwd voor een hoog besmettingsgevaar in Frankrijk.

Hoe de besmetting is veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Volgens het ministerie van Landbouw zijn de planten opgekweekt in Groot-Brittannië vanuit waarschijnlijk Nederlands zaad. Drie andere Franse bedrijven hebben ook jonge planten van deze Britse plantenkweker ontvangen. De Franse autoriteiten houden deze teeltbedrijven in de gaten. Het Franse ministerie wil de kassen waar de besmetting is aangetoond zo snel mogelijk ruimen.

Eind januari is het virus ook in Spanje voor het eerst aangetroffen.
Het aantal Nederlandse bedrijven dat is besmet met ToBRFV is opgelopen tot zeventien, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit anderhalve week geleden bekend gemaakt. De autoriteit heeft het virus eveneens gevonden op tomatenzaad uit Peru. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen, zowel door besmette zaden, planten en fruit, als door eenvoudig contact met elk besmet medium, inclusief vogels en insecten. De gevreesde ToBRFV kan zelfs maandenlang op gereedschap en kleding achterblijven zonder dat het zijn kracht verliest.

Het virus heeft geen effect op de volksgezondheid en is niet gevaarlijk voor mens en dier. Het is een opkomend virus dat verwoestend is voor groenteplanten.

Wat zijn de symptomen?
De symptomen zijn mozaïekvorming op de jongste bladeren (in de kop en in de zijscheuten), deze kunnen ook gebobbeld en/of misvormd zijn. De vruchten krijgen gele vlekken lijkend op die bij Pepino mozaiek virus en rijpen langzamer. Uiteindelijke gaan de vruchten rimpelig worden (‘brown rugose’). Op de stengels kunnen necrotische strepen worden gevonden en de steeltjes en kelkblaadjes verdrogen en de bladeren lijken smaller. Het veroorzaakt vlekken, verkleuring en vervorming.
Het is een zeer besmettelijk virus dat voor kan komen op tomaat, paprika en Spaanse peper.

Bron: Wiki Groenkennisnet
Groeten & Fruit actueel
Nieuwe oogst