uitgebloeide bloembollen

wat moet ik doen?

Wat kun je doen met uitgebloeide bloembollen?
Ieder jaar verheug ik me weer op het planten van bloembollen. Er is dan ook zo veel keus in de tuincentra. Na de wintermaanden is het altijd weer heerlijk om met kleurrijke bloembollen bezig te zijn. Niet dat het werk zo leuk is, maar het resultaat een paar maanden daarna is altijd weer heel prachtig. Bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes bijvoorbeeld. Zoveel verschillende kleuren of juist op kleur geplant. Dat geeft altijd weer een idee dat het voorjaar in aantocht is.

Ieder jaar plant ik weer nieuwe bloembollen, maar ook ieder jaar vraag ik me af als de bloembollen uitgebloeid zijn: wat ga ik nu doen met de bollen? Want als ze uitgebloeid zijn, dan vind ik dat lelijk staan in mijn tuin. Ga ik de bloembollen dan weggooien, koop ik nieuwe of is er een andere oplossing? De een zegt uitgebloeide bloemen afknippen en laten staan totdat de bladeren bruin worden. Iemand anders raadde me aan alles gewoon te laten staan. De bloemen halen namelijk veel voeding uit het blad om de bol klaar te maken voor het komende jaar. Als je het blad weg zou halen, dan zal de bol het jaar erna minder of zelfs helemaal niet bloeien. Meestal worden de bloemen als ze vol in bloei staan gekopt. Tussen juni en augustus worden ze uit de grond gehaald. Ze worden dan gedroogd, schoongemaakt en de kleine bollen worden van de dikke bollen gescheiden. De kleine bollen gaan in oktober weer de grond in voor de volgende tulpenoogst. De grote bollen worden verkocht. Hierdoor komen en blijven er zo veel mogelijk voedingsstoffen in de bol, zodat het jaar daarop de beste bollen kunnen worden verkocht. Let op: pas als het loof is afgestorven en geel is geworden, dan kun je dus de bollen uit de grond halen.
Nadat je de bloembollen van eenjarige bloemen uit de grond hebt gehaald, kun je ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek.

Maar van welke bloem moet je wel opnieuw de bollen planten en welke soort kun je lekker in de grond laten zitten? Het verschil zit hem erin dat er eenjarige,meerjarige en verwilderingsbollen zijn. Die eerste, de eenjarige bloembol, dient elk jaar opnieuw geplant te worden in het najaar. Hoe eerder je hem in de grond stopt, hoe eerder in het voorjaar hij tot bloei komt. De meerjarige bollen gedragen zich net als vaste planten. Je hoeft ze slechts eenmaal in de grond te stoppen en ze komen meerdere jaren achtereen weer tot bloei. Voorbeelden hiervan zijn boshyacinten en sneeuwroem. Dan zijn er nog de bollen die verwilderen. Ook hiervan hoef je slechts één keer de bloembol in de grond te stoppen. Deze komen uit zichzelf het jaar erop weer naar boven tot bloei. Met de verwilderingsbol hoef je niets te doen. Narcissen, krokussen en blauwe druifjes vallen niet onder de gecultiveerde soorten en zijn voorbeelden van planten die verwilderen als je ze op dezelfde plek laat staan. De uitgebloeide bloemen kun je eventueel verwijderen. Door ze te laten afsterven, kunnen ze zich ieder jaar vermeerderen. Denk maar eens aan al die narcissen naast de weg.