“Vergeten” groenten? Wij hebben al eerder over vergeten groenten en fruit geschreven. Maar door de biologische landbouw vinden we een aantal vergeten groenten gelukkig weer terug in bijvoorbeeld marktkraampjes.
Terecht, want ze zijn in het seizoen eenvoudig in recepten te gebruiken en bovendien hebben ze een hoge voedingswaarde.
Deze winter komen bijvoorbeeld pastinaak, winterpompoen, koolrabi, knolselderij en mierikswortel weer tevoorschijn! Een mooie kans om een aantal vergeten groenten te leren kennen en in de keuken te gebruiken. We geven een paar voorbeelden:
LE PANAIS (PASTINAAK)
Pastinaak kennen we al heel lang maar dat is ook zo’n soort groente waar je niet veel meer over hoort en misschien wel daarom wordt Pastinaak niet meer zo vaak in een recept gebruikt. De smaak van Pastinaak ligt dicht bij die van wortelen en selderij. Pastinaak kan worden gekookt als wortelen: rauw, ge-raspt, gesneden, in sap of gestoomd, gepureerd of in soep. Pastinaak kan ook heel goed samen gebruikt worden met citrusvruchten (citroen, sinaasappel) en specerijen (kerrie, kaneel, gember).
Pastinaak is ook een bron van vitaminen en rijk aan oplosbare vezels en dus heel goed voor de darmen. In deze tijd van goede voornemens kan Pastinaak misschien helpen om wat af te vallen.
LE TOPINAMBOUR (AARDPEER)
Hoewel hij op een aardappel lijkt en als zodanig wordt gekookt, komt zijn smaak dicht in de buurt van die van een artisjok. Aardperen worden in salades gegeten als rauwe (rijk aan vezels, ijzer en kalium) groente, met vinaigrette of gekookt als bijgerecht. De aardpeer wordt ook gebruikt bij de bereiding van desserts (taart, soufflé, slagroom), omdat het goed samengaat met vanille en kaneel.
LES COURGES D’HIVER (WINTERPOMPOEN)
Er zijn wel 25 soorten winterpompoenen en zij worden in veel vormen in de keuken gebruikt: in soepen, quiches, friet, of als bijgerecht. Ze kunnen worden gesmoord, gepureerd, gebakken of gestoomd. Winterpompoenen kunnen ook als basis voor taarten of confituren worden gebruikt.
Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook supergezond en bevatten veel vitamine A en C.
Een goed voorbeeld (en wat bekender) van een winterpompoen is de “Butternut”, een peervormige pompoen, met heerlijk zacht oranje vruchtvlees. De Butternut zie je steeds meer in recepten terugkomen en staat ook tegenwordig vaak bij restaurants op de kaart.
LE CHOU-RAVE (KOOLRABI)
Koolrabi is een knol die bovengronds groeit. Het is rijk aan vitaminen en mineralen. Ook Koolrabi bevat veel vitamine C en schijnt goed te zijn voor ons immuunsysteem.
Koolrabi kan verwerkt worden in soep, stoofpot, roerbak … Bijvoorbeeld in dunne plakjes, gebakken, met bijvoorbeeld uien, spek en champignons. De smaak lijkt dan erg op die van courgette! Als je Koolrabi rauw verwerkt in bijvoorbeeld een salade doet de smaak een beetje denken aan radijs of kastanje en natuurlijk kool. Koolrabi kan ook gekookt worden in plakjes of blokjes.
LE RAIFORT (MIERIKSWORTEL)
De Mierikswortel (pikant!) wordt ook wel “moutarde des allemands” genoemd. Mierikswortel kan een beetje vergeleken worden met peper, en wordt om die reden eerder als specerij gebruikt. Het wordt vaak gebruikt bij de bereiding van sauzen. Het kan heel goed de mosterd vervangen in een saus bijvoorbeeld.
Mierikswortel is rijk aan vitamine C. Mierikswortel (beperkte mate!) wordt wel aanbevolen als therapie tegen jicht, reuma, gewrichtspijn en bijvoorbeeld bronchitis.
Mierikswortel
Pompoenen
Pastinaak
LE RADIS NOIR (RAMMENAS)
Rauw wordt het gegeten als selderij: fijn geraspt in een salade of fijn gesneden als aperitieftoast. Het witte vruchtvlees is stevig en licht kruidig. Zwarte radijs kan ook worden gekookt als een raap. Rammenas kan helpen bij de behandeling van spijsverterings- of leveraandoeningen en wordt veel gebruikt in de kruidengeneeskunde.
LE RUTABAGA (KOOLRAAP)
Deze wortelgroente met geel vruchtvlees is van dezelfde familie als broccoli, kool en rapen. Het heeft een mildere en kruidiger smaak dan raap, en de kooktijd is twee keer zo lang. Koolraap moet worden geschild.
Koolraap kan gegeten worden in rauwe groentesalades of gemengd met andere groenten. Het is ook mogelijk om het te eten in puree, gebakken, gestoofd, wok, chips, pasteitjes of soepen….
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOOLRAAP, KNOLRAAP EN KOOLRABI?
De grootste van de drie, de koolraap, is qua grootte vergelijkbaar met een knolselderij. Van buiten zijn ze meestal geel-paars, en van binnen zijn ze geel. Het is een typische wintergroente die wat zoetig smaakt. De smaak lijkt een beetje op pastinaak.
Knolrapen hebben een licht paarse kleur, zijn veel kleiner en smaken fris en licht-pittig. De koolrapen worden ook wel meiraap of meiknol genoemd en is dus, de naam zegt het al, een echte lentegroente.
Koolrabi groeit als enige van de drie boven de grond (in de lente en zomer) en is lichtgroen of blauw-paars van kleur.
LE SALSIFIS (SCHORSENEREN)
De schorseneren worden in de winter geoogst. Het wordt weinig vers gegeten, maar meer gebruikt in blik en bevroren voedsel.
Schorseneren bevatten veel vitamine B en E. De lichtzoete smaak is vergelijkbaar met die van asperges of artisjokken.
Schorseneren kunnen koud gegeten worden en zijn een perfecte garnering voor wit vlees en vis. Het kan ook gegratineerd of gebakken worden in een koekenpan en op smaak gebracht worden met peterselie. Schorseneren is heerlijk in soep, met een beetje saffraan of truffelolie.
LE CERFEUIL TUBéREUX (KERVEL)
Kervel is familie van de wortel en de selderij en is te herkennen aan zijn grijsachtige kleur en zijn smaak lijkt op die van artisjok en kastanje. Kervel (rijk aan koolhydraten en laag in calorieën) kan in verschillende vormen worden gekookt: gebakken, gepureerd, gegratineerd, gefrituurd, in soep… maar wees echter voorzichtig, alleen de knollen worden gegeten, de bladeren zijn giftig en moeten worden weggegooid!!!!
Rammenas Koolraap Kervel Schorseneren Butternut Aardpeer