Wat te doen in de (moes)tuin in april?

In april kan je helaas nog niet helemaal op de temperatuur vertrouwen. Misschien is het verstandig om eerst voor de tuinspullen te zorgen, dus schrob als dat nodig is, eerst de potten schoon zodat ze klaar staan voor het mooie weer. Hetzelfde geldt voor het tuingereedschap. Leg de snoeischaar, een schepje, bloembollenplanter etc vast klaar. Kortom: dit is een mooie maand om nog wat onderhoudswerkzaamheden te doen. Zet de tuinset ook vast klaar voor de mooie zonnige momenten. Het is immers zonde als je dan nog zou moeten beginnen met de schoonmaak.

Als de vorst weg is, kunnen we beginnen met snoeien.
De voorjaarsbloeiers zoals Magnolia, Rhodondendron, Forsythia, Viburnum (dit zijn maar enkele voorbeelden van voorjaarsbloeiers) kun je het beste meteen na de bloei snoeien.
Het oude blad van varens kan weggesnoeid.
De rozen kunnen nog net gesnoeid worden.
Dat geldt ook voor de hortensia. Houd er rekening mee dat er hortensia’s zijn (Hydrangea macrophylla) die bloeien op het oude hout, de takken die je dit jaar snoeit zullen dus pas volgend jaar weer bloemen geven.
Verwijder het dode hout uit heesters. Het is handig om dat te doen voordat ze bladeren krijgen.
Ook de haag kan nu weer bijgewerkt worden.

De temperaturen gaan omhoog, dus kunnen we voorzichtig gaan beginnen met de borders (bijvoorbeeld rozen planten) en het planten van de zomerbloeiende bollen. Van te voren goed bedenken over de kleur. Eén kleur en dan zo ja welke of bonte kleuren? Het moet passen bij de tuin.
Eenjarige planten en de zaadjes van de vaste planten kunnen de grond in.
Kijk wel goed uit met onkruid wieden. Er kunnen jonge plantjes tussen zitten!

Als de bloempotten en -bakken allemaal weer schoon zijn, is het heel leuk om die allemaal weer te vullen. Dat zorgt echt voor het lentegevoel. Ik word daar in ieder geval altijd weer blij en vrolijk van.

Het is ook leuk om voorzichtig te starten met een kruidentuintje. Ik zeg voorzichtig in verband met eventuele nachtvorst. De kuipplanten kunnen ook eigenlijk nog niet naar buiten. Een bekend gezegde is om te wachten tot na IJsheiligen (rond half mei). Wel steeds goed kijken of de kuipplanten een klein beetje water moeten hebben.

Nog geen tomaten in de grond gezet? Dat kan nu nog steeds. Altijd leuk om tomaten in de moestuin te hebben.

Het helpt soms om bij plantjes afrikaantjes, knoflook of uit te zetten (bijvoorbeeld bij wortelen). Het houdt de wortelvlieg weg!

En dan nog het gazon. Het hangt natuurlijk van het weer af. Het gras zou kunnen gaan groeien. Misschien de kale plekken nog een beetje inzaaien als dat nog niet gebeurd is?

Succes met alle werkzaamheden!