Wat te doen in de (moes)tuin in april?

zaaien-tomaat-400x266x72

Wat kunnen we doen?

Inleiding

In maart krijgen de meeste (moes)tuinliefhebbers weer zin in tuinieren en gaat het moestuin seizoen echt weer van start. Het blijft weer wat langer licht. De zaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen. Maar zaadjes hebben niet alleen licht nodig maar ook warmte. Eventueel dus vliesdoek gebruiken om de zaadjes te beschermen tegen te lage temperaturen. Ik ben deze maand binnen al begonnen met zaadjes van de tomaat Marmande. Ik heb nu een bakje vol kleine plantjes met (bijna) 4 blaadjes. Zodra de plantjes 4 blaadjes hebben moet ik ze gaan verspenen en daarna kunnen ze vanaf mei in de volle grond. Ook de zaadjes van de paprika zijn goed opgekomen. Ik ben benieuwd!
Als er geen nachtvorst meer te verwachten is, kunnen we met de bonen beginnen, maar niet te veel water geven in het begin om rotten te voorkomen. De worteltjes die opgekomen zijn kunnen wat uitgedund worden. Het is altijd aan te raden om bij de worteltjes afrikaantjes of uien of knoflook te zetten en eventueel peterselie bij tomatenplanten. Of het echt helpt of een oud gezegde is, weet ik niet.

Het onkruid groeit hard in deze maand, dus wieden en schoffelen is echt noodzakelijk.
Deze maand is het (voorzichtig) mogelijk om te beginnen met zaaien in de moestuin: zaaien direct in de volle grond (niet op een te natte grond!) of gekochte plantjes in de moestuin zetten. Laat de plantjes wel een paar dagen aan de buitentemperatuur wennen.

In april kun je een heleboel nieuwe groenten in je moestuin zaaien: bietjes, kervel, broccoli, rode kool, koolrabi, maïs, peterselie, knolselderie, ijsbergsla, aardappel.

Wil je deze zomer en herfst genieten van courgettes en pompoenen, dan moet je vanaf half april aan de slag (niet eerder). Zaai ze direct in potjes want verspenen is niet nodig. Stop de zaden net zo diep als ze groot zijn, bedek met grond en geef water. Na gemiddeld 7 dagen zie je de eerste exemplaren verschijnen. Zet ze in de kas of aan een venster, waar de zon vaak schijnt.

Ook komkommers kunnen vanaf april voorgezaaid worden, in een kasje of op de zonnige vensterbank.

In de kruidentuin goed kijken naar dragon en munt. Ze groeien hard, dus indien nodig een beetje uitdunnen. In april is het nog mogelijk basilicum, kervel, peterselie en bonenkruid te zaaien. Vergeet ook niet het mos uit het gras te halen en kale plekken in te zaaien.

April is dus voor de (moes)tuin een drukke maand. We hebben het nog niet eens over rozen en andere planten, struiken en bloemen (borders) gehad. Het kan warm en droog zijn (water geven) maar ook nat en koud (vliesdoek nodig!). Denk ook aan eventueel nachtvorst, dus niet te vroeg de tomaten en courgettes bijvoorbeeld uitplanten.

Succes met de werkzaamheden!