Wat te doen in de (moes) tuin in augustus?

Zaaien kan nog in augustus als de jonge plantjes maar goed beschermd worden tegen de warmte. Eventueel kunnen zaadjes uitgezet worden op een beschutte plaats in de schaduw waar ook gemakkelijk water kan worden gegeven. Dus eventueel zaaien: winterwortelen, andijviesoorten en de vorige maand al genoemde winterprei. Ook spinazie kan weer en – als men er van houdt – snijbiet (poirée). In Frankrijk is het ook mogelijk om nu voorjaarsuien te zaaien en eventueel kan nog een keer een rij bonen worden gelegd. Voor allebei geldt: in goed bewerkte, niet pas bemeste grond, kan het beste op regels worden gezaaid. De uien moeten na opkomst uitgedund worden. Radijs kan altijd nog worden gezaaid.
Maar vergeet niet (en dat overkomt mij best wel eens omdat ik het dan te warm vind): met de warmte moet elke dag water worden gegeven om ellende te voorkomen. Vochtig gehouden grond is ook nodig voor het met succes kweken van veldsla (mâche). Dit gewas verlangt een niet gemeste en onbewerkte grond. De uitlopers van de aarbeiden kunnen nog weg, de mooiste, die het dichtst bij de moederplant staan, laten we zitten en planten we in september uit.
Rucola kan gezaaid worden tot ongeveer half september. Standplaats: zon of half schaduw. Juli/augustus is eigenlijk de laatste maand dat er iets gezaaid kan worden, zodat je tot laat in het najaar kan oogsten (bijvoorbeeld bieten, uien, radijsjes, sla en wortelen). Het gaat hier dan om wintergroenten, of alvast groente/vruchten voor volgend jaar. Schoffelen en wieden tussen de groenten en bij droog weer regelmatig ruim water geven. Als de grond erg droog is, kan mulchen (dat wil zeggen het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal (het maaien van gras en het snoeien van uitgebloeide planten en blad, maar gebruik geen onkruid! Dit kan de bodem beschermen tegen uitdroging). Succes weer met alle werkaamheden!