Wat te doen in de (moestuin) in augustus?

Zoals ook al bij het onderwerp “bijzonderheden” is aangegeven, is een andere naam voor de maand augustus de oogstmaand, dus…… oogsten gaan we zeker (evenals vorige maand overigens) deze maand ook weer doen! Het is ook nu een prima tijd om rode bessen, pruimen, bramen, rozenbottels en frambozen te plukken. Dit is heerlijk voor in een zomerse fruitsalade of ook nu weer in een heerlijke taart. Of maak je er misschien toch liever een lekkere pot jam van? Ook de eerste peren en appels beginnen rijp te worden. En wat dacht je van de komkommers en courgettes? Als je deze vruchten regelmatig van de planten afsnijdt, komen er vanzelf weer nieuwe bloemen en vruchten aan. Tot laat in het najaar profiteer je dan van verse courgettes en komkommers.

Zijn de bramen en bessen eenmaal geoogst, dan is het zaak om de takken goed terug te snoeien. Maar er valt veel meer te snoeien in augustus. Want ook de hagen en klimop kunnen deze maand wel een snoeibeurt gebruiken. Eind augustus zijn deze planten namelijk uitgegroeid en daarna kun je ze mooi nog een laatste keer onder handen nemen. Als je toch met je vaste planten bezig bent, kijk dan meteen even of alles nog op een goede plaats staat. Van half augustus tot eind oktober kun je de vaste planten namelijk heel goed hergroeperen. Zo ziet je tuin er volgend jaar weer helemaal als nieuw uit. Vergeet ook niet om in de planten te “verjongen”. Eens in de vier tot vijf jaar moet je de vaste planten los spitten waarna je ze met een spade of met de hand in stukken verdeelt. Deze methode helpt de planten groeien.

Maar in de tuin is er natuurlijk veel meer te doen dan alleen fruit plukken, snoeien en groente en fruit oogsten.

De zon kan in augustus behoorlijk branden. En dat is al snel funest voor je gazon. Daarom is het deze maand extra belangrijk om het gras goed te verzorgen. Regelmatig sproeien hoort daar zeker bij. Van half augustus tot eind oktober kun je weer volop gras gaan zaaien. Augustus is ook een goede maand om de kuipplanten te stekken.

In de tuin is het hele jaar door genoeg te doen. Dus ook in augustus. Denk bijvoorbeeld eens aan al dat onkruid dat tussen je planten en op een grindpad groeit. En dat gaat zo ontzettend snel! Denk je klaar te zijn, dan moet je soms weer van voren af aan beginnen. Op internet zijn veel tips te vinden over het weghalen of voorkomen van onkruid op een grindpad. Een tip is bijvoorbeeld om landbouwplastic op het pad te leggen. In de brandende zon wordt het onder dat plastic heel heet, zodat onkruid niet overleeft. Het plastic moet overigens wel een tijdlang blijven liggen. Of veel straatzout op het pad strooien en bevoch-tigen want waar zout is kan geen plant leven (schijnt ook goed te werken tegen mos op terrassen). Of een oplossing van natuurazijn op het grind gieten en natuurlijk niet te vergeten “gewoon” met de hand schoffelen. Je moet wel regelmatig opkomend onkruid met de hand of met speciaal gereedschap verwijderen. Het is heel belangrijk om te voorkomen dat het onkruid weer snel terugkomt door het onkruid met wortel en al uit de grond te trekken. Wanneer je te lang hiermee wacht zal het onkruid sterker worden en de diepere wortels afbreken als je aan de plant trekt.

Ook het verwijderen van de dode bloemen is een klus die dagelijks terugkeert om de bloei te bevorderen.

Maar na al dat harde werken is het goed rusten en moet je zeker niet vergeten om op een mooie zomeravond te genieten van je tuin. Gezellig buiten een drankje drinken of heerlijk buiten eten. Dat verveelt nooit! Zo heb je meteen alle tijd om te zien wat er allemaal groeit en bloeit en wat er misschien verplaatst moet worden.

Succes met alle werkzaamheden!