Wat te doen in de moestuin in december?

In december kunnen we niet zo veel doen in de (moes)tuin. Wel moet ervoor gezorgd worden dat de bladeren van het gras weggehaald worden om verstikking van het gras te voorkomen. De bladeren kunnen we wel mooi gebruiken in de borders, maar let op: zorg ervoor dat je de wintergroene vaste planten niet met die bladeren bedekt want die hebben ook in de wintermaanden licht nodig. Alle andere planten vinden het heerlijk als ze al die bladeren over zich heen krijgen.

We gaan het natte seizoen tegemoet, dus als je een composthoop hebt is het verstandig die een beetje af te dekken met een plaatje hout of grote takken bijvoorbeeld zodat niet alles te nat wordt en daardoor zou kunnen gaan schimmelen of verrotten.

Heb je een vijver met een pomp, dan is het nu de tijd om die pomp af te koppelen en het water er uit te halen om bevriezen te voorkomen en op een droge plaats te bewaren (bijvoorbeeld in de schuur). Een kapotte pomp zou anders het gevolg kunnen zijn en dat is zonde en makkelijk te voorkomen.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de tuinslang. Ook de tuinslang afkoppelen; het water er uit laten lopen en droog opbergen.

En natuurlijk ook voor de waterkraan. Die moet afgetapt worden en zorg ook voor bescherming tegen het vriezen.

Het is nu ook een mooie gelegenheid om de moestuin vast klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Bedek de bodem met een laag mulch (dat wil zeggen  een laag organisch materiaal (zoals bladeren, stro of houtsnippers) aanbrengen).
Na dat gedaan te hebben is het een goed plan om al het tuingereedschap na te kijken en schoon te maken en op te bergen. Startklaar voor het nieuwe seizoen!

Gebruik deze maand ook om een plannetje te maken voor het nieuwe seizoen: wat wil ik gaan zaaien, waarvan wil ik meer zaaien en waarvan minder of helemaal niet meer?

Binnenshuis kan je natuurlijk aan de slag met bijvoorbeeld radijsjes

Als laatste wil ik nog even aandacht vragen voor alle dieren in de winter. Help bijvoorbeeld de vogels door de winter heen te komen. Helaas kunnen vogels in de winter wat minder makkelijk aan eten en drinken komen dan in de zomer als het barst van de insecten. Gelukkig kun je ze een handje helpen door een voederplek in de tuin of op het balkon te maken, alwaar ze terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Met behulp van vetbollen en pinda’s zorg je ervoor dat ze hun energieniveau beter op peil kunnen houden en dus kunnen aansterken in de winter. Strooivoer is zeer geschikt voor vogeltjes die liever op de grond en onder struiken hun voedsel verzamelen. Misschien een pindakaaspotje?

Succes met alle werkzaamheden!