Wat te doen in de (moes)tuin in februari?

Februari is een goede maand om de zaaibedden alvast gereed te maken. als dat nog niet gebeurd is. Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het fijn harken van de grond. Breek de zware grond tot kleine, gelijkmatige kruimels en klop de grote kluiten met de bolle kant van de hark in kleinere stukken.
In februari is de grond vaak nog te koud om gewassen te zaaien, laat staan planten. Je kunt je nu daarom beter richten op de te treffen voorbereidingen voor het komende seizoen.

Vruchtbare grond is goed voor de grootte, opbrengst en kwaliteit van je groenten. Breng zo mogelijk om de twee of drie jaar op de helft of een derde van je grond, goed verteerd, organisch materiaal aan. Denk hierbij aan tuincompost of oude stalmest. Organisch materiaal zorgt voor een vezelrijke humus en voedingsstoffen in de grond. De humus absorbeert water en zorgt dat planten daarbij kunnen. De grond zal hierdoor langer vocht vasthouden en zal de drainage in zware kleigrond verbeteren. Dit is belangrijk wanneer je in het jaar daarop gewassen als wortelen, pastinaken wilt verbouwen. De wortels van deze groenten krijgen vaak rare vormen in verse grond en vertakken zich vaak.

Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen.
De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Er zijn nu zelfs al een aantal vroege bloeiers die, ondanks het wisselende weer, nu al bloeien en de tuin opvrolijken. Denk aan vroegbloeiende heesters en niet te vergeten de bloembollen die voor een kleurrijk geheel zorgen. Hoe verder februari vordert des te groter de kans is op mooi weer. Vergeet niet dat de winter nog terug kan komen!

Doe deze maand nog niet teveel aan uw grasveld.
Ook in deze maand is er niet veel aandacht nodig voor de vijver hoewel het in februari zeer koud kan zijn en flink vriezen. Zorg er voor dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft.

Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten.

Gebruik schone potten en potgrond met klei, want dit houdt het water beter vast. Verplant boompjes en struiken, zoals Citrusbomen en Bougainvillea, als ze echt te groot worden voor de pot.

Snoeien van heesters kan nog net.

Het is altijd leuk om te beginnen met het zaaien van kruiden en groenten in een kweekkasje of potjes op je vensterbank. Gebruik hiervoor zaai- en stekgrond, bijvoorbeeld tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, sla, broccoli, bloemkool, paprika’s, pepers en komkommers. Succes!