Wat moeten wij in de moestuin doen in februari

Ook in februari kunnen wij het heerlijk nog een beetje rustig aan doen. We kunnen de struiken eventueel preventief behandelen en de tuin een wat opruimen. We kunnen deze maand gebruiken om het gereedschap na te lopen en waar nodig invetten of een beurt laten geven. Het is verstandig de zaaibedden voor te bereiden, maar dat kan lastig zijn omdat de grond door de vorst nog te hard is. Over wat te doen met compost hebben we al even genoeg geschreven.

Februari kan best nog wel koud zijn. Zaaien kunnen we nu het beste in een plastic tunnel doen of in zaaibakken met deksels (bijvoorbeeld radijs, sla, spinazie, erwten, wortelen, bloemkool). Aan het eind van de maand komen daar onder andere de prei, aubergines, asperges, aardbei en paprika bij. En daar zijn ze weer: knoflook, uien, tuinbonen en vroege aardappelen. Binnen of in de kas kunnen de eerste tomaten gezaaid worden.

Verder is het verstandig om de kruidentuin na te lopen en eventueel van de munt flink wat wortels weg te halen om voortwoekeren te voorkomen of de munt in grote potten planten en ingraven. Salie, rozemarijn eventueel scheuren. Aan het eind van de maand kunnen binnen of in de kas eenjarige kruiden worden voorgezaaid.

LET OP:
Vergeet niet dat het kopen, gebruiken of opslaan van chemische middelen voor tuinieren en onkruidbestrijding vanaf 1 januari 2019 verboden is. Biologische bestrijdings-middelen met een laag risico en bruikbaar voor het biologisch tuinieren zijn nog steeds toe-gestaan (de zogenaamde Loi Labbé).