Wat te doen in de moestuin in januari (deel 2)?

Januari is een hele goede snoeimaand! Ook kunnen oude bloemen uit de hortensia’s gehaald worden bijvoorbeeld. Ook verplanten van bijvoorbeeld hortensia’s kan deze maand prima gebeuren.
Bij vorstvrij weer kan wat worden gespit op plekken waar veel is gelopen en de composthoop is gebaat bij het omgooien. Halfverteerde compost kan worden verspreid over braak­- ­liggende stukken grond of rond de stammen van (fruit)bomen.

En natuurlijk moet al het tuingereedschap goed nagekeken worden als dit nog niet gebeurd is.
Kijk nog even goed of er nog boompjes en planten ingepakt moeten worden om ze zo te beschermen tegen de vorst.
Deze maand kan ook worden besteed aan het nadenken en het maken van een teeltplan als dat nog niet gedaan is. Er moet wel rekening gehouden worden met de wisseling van de gewassen. De groenten en kruiden worden onderverdeeld in bladgewassen, knolgewassen, ui-achtigen en peulvruchten. En nog een vak voor diversen. Vergeet niet dat aardappelen, tomaten, aubergines tot dezelfde familie behoren!

Voor diegenen die niet kunnen wachten kan aan het eind van deze maand wel heel voorzichtig begonnen worden met het zaaien onder glas of op de vensterbank, maar de temperatuur moet natuurlijk goed in de gaten gehouden worden.
Januari is ook een hele geschikte maand voor tuinaanleg en -onderhoud zolang het niet vriest.

Succes met alle werkzaamheden!