Wat te doen in de (moes)tuin in juli?

Na al het zaaien en het wieden komt het oogsten (vooral het heerlijke fruit). Al die bessen en aardbeien kunnen bijvoorbeeld natuurlijk verwerkt worden in heerlijke taarten en gebak. Hmmm verrukkelijk!
We oogsten ook komkommers (vandaar de naam komkommertijd), bietjes, paprika’s, pepers en tomaten, nog enkele overgebleven sperziebonen (heel leuk en dankbaar om in je moestuin te hebben), peultjes, en natuurlijk artisjokken.
Artisjokken zijn vaste planten. Gewoon zaaien en dan blijven ze terugkomen. Ze zien er overigens heel erg leuk uit. Sla heeft iedereen wel in zijn moestuin, maar ik vind daar niet zo heel veel aan. Ik plant er altijd te veel. Wat moet je met al die sla? Maar ja, smaken verschillen natuurlijk. Courgette: ook altijd leuk en lekker. Uien en sjalotjes moet je eigenlijk oogsten als het loof gaat liggen, uit de aarde trekken en een week laten liggen. Ze zijn niet alleen lekker maar houden ook ongedierte tegen.

Maar we gaan niet alleen oogsten want we gaan ook zaaien natuurlijk. Wat altijd leuk om te doen is, is om een hele kruidenhoek te maken met daarin bijvoorbeeld dille, basilicum, thijm, rozemarijn etc. Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, heeft veel voeding nodig en voldoende water. Plant de munt in een bodemloze pot die je tot zeker 30 cm diep de grond in graaft. Laat een stukje van de pot boven de grond uitsteken, zodat de wortels niet verder kruipen anders heb je munt door je hele tuin heen en dat is echt niet leuk.
Munt kan je ook goed in potten kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw. Laat niet uitdrogen en begiet geregeld met vloeibare mest. Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op.

Ook het onkruid groeit zeer snel. Regelmatig wieden en schoffelen zal nodig zijn.

In juli kunnen de winterharde groente gezaaid worden. Denk bijvoorbeeld aan andijvie, winterharde spinazie en boerenkool.

Denk er wel aan om de planten voldoende water te geven in deze warme en droge periode, zeker planten in potten dagelijks water geven als het niet regent. Ze drogen snel uit. Daarnaast kunnen diverse planten wel wat extra verzorging gebruiken in deze vaak warme maand. Geef dagelijks water. Zeker op warme dagen is dat noodzakelijk. Dit doe je bij voorkeur in de ochtend of later op de avond als de zon niet meer schijnt. Om de paar dagen ’s avonds flink sproeien.

Oogst groenten op tijd. Zo kun je misschien later in het seizoen nog een keer oogsten.

Verwijder dood blad of aangetaste plantjes. Zo voorkom je verspreiding van ziekten en plagen in je moestuin. Zeker met warm weer kan dat snel gaan. Alle plantjes hebben onderhoud nodig. Zeker in deze maand: het dieven van de tomaten (wat dieven is heb ik eerder al beschreven) en bijvoor-beeld uitlopers weghalen bij de aardbeien.

Juli is ook een goede maand voor de zomersnoei.
Als je druiven hebt in de tuin, dan mogen de trossen worden uitgedund, ‘krenten’ heet dat. Met de hand of een klein schaartjes wordt het teveel aan kleine druifjes weggehaald. Ook het blad boven de groeiende trossen mag weg.

Deze maand is het de goede tijd om vaste moestuinplanten te scheuren en de delen elders uit te planten. Deze eenvoudige wijze van vermeerderen kan gebeuren met de artisjok, de rabarber en de bieslook.

Succes met alle werkzaamheden!