Wat te doen in de moestuin in juli

In juli kunnen we optimaal genieten van de tuin!

Er is weer veel te doen

Vermeerderen door scheuren

Aardbeienplanten

Uitlopers weghalen

Zaaien

Zaaien kan ook in juli

Oogsten

Het oogsten gaat beginnen

Oogsten

Ook van fruit

Vruchten

We plukken letterlijk de vruchten van ons werk

Schimmels en ziektes

Dat hoort ook bij deze maand

Voeding en Water

Geef voldoende voeding en water

Dit is de tijd van het jaar dat we optimaal kunnen genieten van onze tuin. Lange zomerse, zwoele avonden en alles staat volop in bloei. Juli is bij een aangename temperatuur ook een heerlijke maand om in de tuin bezig te zijn. Zo kunnen we beginnen met het scheuren van vaste moestuinplanten en die ergens anders weer planten. Dit kan bijvoorbeeld met de artisjok, de rabarber en bieslook. Haal de uitlopers die het dichtst bij de moederplant staan van de aarbeienplanten weg en plant die ook eventueel ergens anders. Nu kan ook Chinese kool worden gezaaid (chou de Chine), en de andijvie, de zomerspinazie (épinards), de venkel (fenouil), de verschillende soorten sla, radijs, wortelen en tuinkers.

Als het goed is, kunnen de eerste komkommers, worteltjes, boontjes, doperwten, courgettes, peterselie, wortel, spinazie en bloemkool geoogst worden (bij voorkeur ’s ochtends). Evenals zomerframbozen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen.
Dus letterlijk de vruchten plukken van je werk!

Juli is ook helaas de maand van de schimmels (meeldauw) en ziekten (aardappelziekte). Gebruik alleen biologische bestrijdingsmiddelen, andere middelen zijn verboden!

Tomaten, komkommers, paprika’s, meloenen etc. hebben vooral water en vloeibare voeding nodig. Geef bonen voldoende water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn. Hiermee bevorder je ook de nieuwe bloemvorming.

De moestuin in juli betekent helaas ook onkruid wieden, want de warmte, zon en regen zorgt er voor dat alles volop groeit en bloeit. En dat zorgt natuurlijk voor wat onderhoud hier en daar. Succes!