Wat is juni toch een heerlijke maand om in de moestuin bezig te zijn. Alles groeit zo snel en de oogst komt er aan. Maar, er moet ook veel gedaan worden. Het is dé maand van zaaien, planten en water geven. Naast de klusjes brengt de maand juni ook veel moois met zich mee. Denk aan verse groenten, bloeiende bloemen en zonnig weer.
Ik heb het nu een paar keer geprobeerd, maar het lukt mij nog niet echt. Meloenen! Meloenen moeten op tijd gesnoeid worden. Als je zelf hebt gezaaid, dan moet je nadat je de eerste twee bladeren ziet, de derde weghalen. Er komen dan twee nieuwe stengels. Als elk van die vertakkingen drie bladeren heeft, wederom de nieuwe top eraf halen. Hierna verschijnen de bloemen. Laat aan een plant 5 à 6 vruchten zitten. En nu maar duimen!
Ik begrijp het niet altijd. Natuurlijk is het gras bij de buren altijd groener. Ik doe echt mijn best, maar het lukt echt soms niet. En als ik dan de moestuin van anderen zie…..Ach, ik ben lekker bezig en het is gezond!
Komkommers zaaien. Ook altijd leuk. En, niet vergeten, meloenen en komkommers niet in elkaars nabijheid planten.
De nu snel groeiende druivenstokken mogen worden gesnoeid. De toppen van de stengels kunnen eraf, alsmede de stengels die uit de oksels groeien. Aardbeien en bessen zijn erg aantrekkelijk voor de vogels. Netten spannen helpt tegen de vraatzucht, maar ik vind het wel heel vervelend en zielig dat de vogeltjes verstrikt raken in de netten. Ik heb de netten dus weer gauw weggehaald.
Om steeds fris bieslook (ciboulette) te krijgen is het nuttig om af en toe de planten tot 2 cm. van de grond af te knippen.
Deze maand nog kunnen de bijvoorbeeld op de markt gekochte planten (peper, paprika en aubergine) worden geplant. Zaaien kan nog als het om kool gaat: witte kool, rode kool, spruiten en boerenkool, maar het zaaien van kool in de volle grond is op klei best lastig.
Zaai de rode bieten buiten en doe dit voordat de maand juli begint. Wil jij graag knolselderij in jouw moestuin? Dan is dit je laatste kans! Plant de knolselderij niet te diep en zorg ervoor dat het hart boven de grond blijft.
Als laatste moeten de radijzen gezaaid worden en dit doe je in de schaduw, aangezien de radijs houdt van koel weer. Houd het gewas goed vochtig en onkruidvrij voor een optimaal resultaat.
Plant broccoli, courgette en pompoen in volle grond. Die kun je dan tegen het einde van de zomer of het begin van het najaar oogsten.
Zaai sla, spinazie, bonen en zomerwortel in volle grond.
Leg stro onder de aardbeien om de vruchten droog te houden.
Plant paprika, tomaat, courgettes, pompoenen, maïs op een beschutte, zonnige plaats.
Zaai buiten koolrabi, sperziebonen, doperwten, kapucijners, maïs, sla en spinazie.
Geef je (pot)planten op droge dagen voldoende water en vergeet ook de meststoffen niet.
Zorg voor steunen voor je vaste planten en knip ze na de bloeiperiode ietwat terug.
Controleer je rozen op ziektes. Op warme dagen kunnen rozen plots onder de luizen zitten. Bestrijd ze met een ecologisch middel tegen rozenluis.
Snoei struiken liefst voor half juni in model en mest wat bij. Op die manier vergroot je de kans op een tweede groei-impuls. Kies liefst voor een bewolkte of regenachtige dag! Snoeien in volle zon is niet goed voor de plant.
Snoeien van buxus mag in juni gebeuren. Doe het snoeien van buxus op een bewolkte dag. Als je een buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnse-len tonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk liever niet met een elektrische heggeschaar. Bij het gebruik van een heggeschaar spuit je de buxus-haag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.
Blijf deze maand ook onkruid wieden, want het groeit in juni extra snel! Het met wortel en al verwijderen van onkruid gaat het makkelijkste als de grond droog is.
Controleer of water nog goed kan weglopen uit potten en bakken. Zo niet, afvoergaatjes vrij maken en potten en bakken op speciale potvoetjes zetten zodat ze een eindje van de grond komen te staan.
De rozenstruiken bereiken nu het hoogtepunt van hun bloei en dat kost kracht. Daarom eind deze maand extra bemesten met speciale rozenmest.
Succes met alle werkzaamheden!