Wat te doen in de (moes)tuin in maart?

De percelen in de moestuin zouden nu klaar moeten zijn voor het nieuwe seizoen. Percelen kunnen worden ‘voorverwarmd’ door ze af te dekken met zwarte plastic folie. Beschermende mulchlagen mogen nu worden weggehaald, uiteraard mits de temperatuur dat toelaat.
Probeer alles onkruidvrij te houden door regelmatig te schoffelen. Stukken grond die later gebruikt worden moeten nu worden voorbereid: eventueel spitten en organische meststoffen, compost of bodemverbeteraar gebruiken.
Wie geen gebruik maakt van zwarte folie, kan stro leggen tussen de aardbeien bijvoorbeeld. Het houdt onkruid tegen en de grond blijft vochtig en warm.

Spinazie is een prima voorjaarsgroente die bestand is tegen koude. Je kan in maart zowel in volle grond zaaien als onder glas of een plastic tunnel. In volle grond is het aan te raden om vliesdoek bij de hand te houden om het perceel af te dekken bij koude. Zaai in geulen van ongeveer 2 à 3cm diepte en dun later uit.
Radijs kan vrij goed tegen kou en heeft een korte groeitijd (op een diepte van 1.5 à 3cm en bedek met lichte grond of op rijen met 10cm tussenruimte. Wel goed aandrukken!) Radijs heeft licht nodig evenals een regelmatige besproeiing.
Raapstelen kunnen vroeg in volle grond worden gezaaid op een frisse beschaduwde plaats. Het gewas is goed bestand tegen koude en ongunstig weer. Het is een vitaminerijke en ijzerhoudende bladgroente.
Koolsoorten zoals bloemkool, spitskool en broccoli kunnen buiten worden uitgeplant. Hou de grond ook vrij vochtig.
Wortelen kunnen in volle grond worden gezaaid, ondiep in rijen met een tussenafstand van 15 à 20cm.
Rode biet zaaien in volle grond of onder plastic tunnel. Kies wel een vroege soort. Zaai in rijen met een tussenafstand van 30 cm en op een diepte van 2cm. Zodra de planten 3 à 4 bladeren hebben moet je uitdunnen tot op 10cm. Rode bieten horen thuis op het perceel van de wortelgewassen. Kan ook in potten worden geteeld.
Erwten kunnen buiten in volle grond worden gezaaid. Dek het perceel af met een beschermgaas want vogels en muizen zijn dol op de zaden. Plant de erwten niet in de buurt van bonen, ui of prei.
Knoflook (is bovendien een succesvol en bovendien milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen slakken), ui en sjalot zaaien in volle grond. Plant in rijen met een tussenafstand van 25cm en zet de plantuien 10cm uit elkaar. Plant zodat enkel het puntje van de plantui zichtbaar blijft. Bescherm het plantgoed eventueel met gaas om te voorkomen dat vogels de knollen opgraven. Je kan ook uien opplanten in potten om ze dan in april uit te planten. Vroege uien zijn niet geschikt om te bewaren. Bewaaruien worden in maart gezaaid.

Eind maart kan de eerste zomerprei buiten worden uitgeplant.

Binnenshuis kan er uiteraard al weer veel gezaaid worden.

Kruiden zaaien: peterselie, tuinkers, kervel (vers zaad gebruiken), kamille, lavas, koriander. Kruiden kan je perfect opkweken in potten. Voor sommige woekerende soorten zoals munt is dat zelfs aan te raden.
Tip: Sommige tuiniers gieten kokend water op de grond voor ze peterselie zaaien, om het kiemen te stimuleren.

U leest het goed: het moestuinseizoen gaat echt weer van start. Ik heb er heel veel zin in! U ook?

 

Succes met alle werkzaamheden!