Wat te doen in de moestuin in mei?

Iedereen die ik spreek (natuurlijk op dit moment niet in levenden lijve) is druk bezig geweest of nog bezig met de tuin: opruimen, alles klaar maken voor het voorjaar, onkruid wieden etc. Je moet toch wat doen in deze rare, best spannende en verdrietige tijd.
Mei is altijd de maand van snoeien, planten, gazon maaien, onkruid wieden en ongedierte bestrijden… Maar ook een maand om tuinmeubels te vervangen of op te knappen. Misschien de schutting nog een beetje opknappen?

Mei is normaal gesproken een hele mooie tuinmaand. Er staat al volop in bloei, maar naast genieten van al dat moois kan er nu ook genoeg gedaan worden! Misschien heeft u toevallig toen het nog kon gezellige kleurrijke zomerbollen gekocht. Die kunnen nu de grond in.
Deze maand is het na IJsheiligen (dus naar alle waarschijnlijkheid geen nachtvorst meer) tijd voor het leuke werk: de moestuin en de (al eerder schoon gemaakte) potten vullen. Houd het weerbericht wel in de gaten. Vooral bij een heldere hemel kan het ‘s nachts nog vriezen. Dek eenjarige planten af en pak ze deels in met vliesdoek, noppenfolie en kranten als er nachtvorst wordt voorspeld.

Natuurlijk kunnen wij nog even niet naar het tuincentrum om ideetjes op te doen, maar u heeft vast nog wel zaadjes klaar liggen waar u mee aan de slag kunt. Voordat u de zaadjes in de grond kunt doen, kijk dan eerst even of de moestuin niet vol slakken zit. Bij mj was dat helaas wel het geval. Dus ben ik begonnen (zoals ieder jaar trouwens) met het bestrijden van de slakken: koffiedik strooien, houtas, houtzaagsel of verkruimelde eierschalen. Een koperen ring, centen of kopertape schijnt ook te helpen. En als dat allemaal niet helpt, dan slakkendood of gewoon zout. Niet leuk en oppassen dat het zout niet in contact met de planten komt.

De grond alvast voorbereiden kan nu wel!

Let ook in deze tijd goed op de coloradokever (doryphore), een kleine gevaarlijke gele veelvraat met zwarte streepjes die huis houdt op aardappelen, aubergines, tomaten. De larven zijn rood, de eitjes geel. Direct weghalen.

Misschien heeft u zoals al eerder aangegeven was, een paar planten die te groot geworden waren gescheurd. Dan is dit een mooie maand om die planten te herplanten. Of misschien heeft u ook zaadjes bewaard van de afrikaantjes net als ik. Die kunt u in een bak zetten om als ze groot genoeg zijn in de moestuin te zetten om bijvoorbeeld de wortelvlieg weg te houden. Praktisch en het staat nog leuk ook!

Na half mei kunnen ook alle vrolijke eenjarigen en perkplanten naar buiten.
Kortom: Tuinklusjes in mei zijn er genoeg!

Misschien heeft u in uw schuurtje nog graszaad liggen, want mei is een prima maand om gras in te zaaien of graszoden te leggen. Misschien is het al nodig om voorzichtig wat te maaien? Bij mij wel!

Succes met alle werkzaamheden!