Wat te doen in de moestuin in mei?

Uit eigen ervaring weet ik dat bijvoorbeeld naaktslakken  een plaag kunnen zijn in de moestuin. Ik heb van alles geprobeerd om ze weg te krijgen, want bijna alle jonge plantjes werden opgegeten. Ik heb gestrooid met koffiedik, met verkruimelde eierschalen, met koperen muntjes, met zout, met houtzaagsel en niet te vergeten: bier. Ten einde raad maar naar een tuincentrum gegaan om hulp voor mijn probleem te vragen. Er werd mij aangeraden om een biologisch produkt te kopen (stond wel in een afgesloten vitrine). Dit middel hielp ook niet echt. Veel plantjes had ik ondertussen al uit de moestuin gehaald. Als laatste middel heb ik plastic flessen afgeknipt en die om de jonge plantjes heen gezet. Dat hielp enigszins. Ach, als ze de eerste tijd maar doorkomen dan valt het later mee, dacht ik. Maar dat klopte helaas ook niet helemaal.

De moestuinliefhebber zal deze maand vooral bezig zijn met planten en poten: de slaplantjes van de markt (of zelf gezaaid natuurlijk), de zomerprei, wortelen, tomaten, paprika, aubergine, courgette, komkommers, augurken, meloenen, artisjokken en niet te vergeten de bonen, zijn nu in vele soorten verkrijgbaar. De IJsheiligen (Les Saints de Glace) zijn rond 15 mei weer vertrokken, dus nachtvorsten zijn niet meer te verwachten. De bonen moet je in kuiltjes leggen (4 of 5 bonen in het kuiltje, dicht gooien en de volgende op 40 cm).

Het planten van lavendel en van basilicum tussen de tomaten zou ongedierte op een afstand houden of wat ik in het vorige nummer al schreef: afrikaantjes of knoflook/ ui. Ook latere rassen van de aardappelen kunnen in de grond. kruiden worden voorgezaaid.

Zaaien van kruiden en verschillende koolsoorten kan nu in de volle grond.

Radijs kan de hele zomer worden gegeten. Zaai daarom elke 14 dagen een rijtje. De opgekomen plantjes uitdunnen op een onderlinge afstand van 3 cm. Veel water geven. In de derde week van mei kan de andijvie (scarole) worden gezaaid en ook is het de goede tijd om zomerwortelen te zaaien. Vergeet niet te wieden!

Kortom, mei is voor de moestuin een drukke, maar hele leuke maand! Succes met de werkzaamheden!