Wat te doen in de moestuin in november?

We moeten in november de tuin gaan voorbereiden op de winter.
De dagen worden korter, dus de plantengroei gaat veel langzamer. Een mooie maand om de tuin op de winter voor te bereiden door alle bedden van een beschermende laag te voorzien. Eventueel een klein plekje overhouden voor het zaaien en planten van knoflook, sjalotten, peulen, doperwten en het leggen van tuinbonen. We kunnen de rest van de grond bedekken met afgevallen blad, mest, grasmaaisel, en stro. Ook kunnen we beginnen met het spitten van de zware (klei)grond. Denk aan het onkruid!

Je kunt in november nog bomen, struiken en bollen (laatste maand) planten. Heb je een struik gekocht met een netje om de wortels heen, laat dat netje dan gewoon zitten. Dat verrot wel namelijk. Bedek niet alleen de moestuin maar bescherm de vaste planten met bladeren en compost. Er zijn diverse planten en heesters die vorstgevoelig zijn en dus beschermd moeten worden tegen de vorst. In de tuincentra en supermarkten zijn hiervoor diverse plantenhoezen te koop.

Eventueel kunnen bomen en stuiken verplaatst worden. Probeer bij het verplanten een zo groot mogelijke plantkluit te behouden.

In november kan begonnen worden met het snoeien van bladverliezende heesters (bijvoorbeeld ligusters). Afgevallen bladeren op de grond kunnen verplaatst worden naar de borders, maar de bladeren die in bijvoorbeeld in een vijver gevallen zijn, moeten direct weggehaald worden om het rotten te voorkomen. Geen grote werkzaamheden aan de vijver doen in november. Wacht hiermee tot na de winter. Denk aan de vissen en bijvoorbeeld de salamanders die zich al ingegraven hebben in de vijver voor de winter. Dit moet je nu niet verstoren. Dus alleen het blad weghalen.

Nog even iets over de bollen. We kunnen in november nog bollen planten (ongeveer tot half december, maar voor de nachtvorst)). Alle voorjaarsbloeiers plant je in het najaar (ook de vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes en irissen). Het heerlijke lentegevoel krijg je door nu krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen te planten.

Het maakt niet zoveel uit of je de bollen met het kopje omhoog of naar beneden plant. Voorkeur heeft met het kopje omhoog, want dan kost het de plant iets minder moeite. Wat de diepte betreft is er wel een regel, namelijk 2 à 3x zo diep als de bol zelf hoog is, maar niet te diep, want hoe dieper geplant, hoe later ze uitkomen. Grond wel eerst even goed omspitten.

Veel succes!

Succes met alle werkzaamheden!