Wat te doen in de moestuin in oktober?

Wat kunnen we allemaal doen in de tuin in oktober? Heel veel, want we kunnen:

  • voorjaarsbollen planten
  • heggen planten
  • geraniums beschermen
  • voorbereidingen op de winter voor vogeltjes
  • gazon verzorgen
  • vijver en -planten klaar maken voor de winter

In de borders zijn in oktober de eenjarige planten niet zo mooi meer. Dus is dit een prima maand om de eenjarige plantjes te vervangen door bijvoorbeeld viooltjes, madeliefjes en vergeet-mij-nietjes zodat we nog lekker kunnen genieten van al die verschillende kleuren.

Bent u altijd al van plan geweest om een lage, compacte en makkelijke haag aan te leggen: denk dan eens aan een rand met buxuxplantjes. Geplant in oktober, hebben de buxuxplantjes de tijd om wortel te schieten voordat de koude periodes beginnen.

Dit is het moment om plannen te maken voor volgend voorjaar. Plant de voorjaarsbollen in goede grond om het risico op rotten te beperken. Zet ook een paar bolletjes (hyacinten, narcissen, tulpen- en krokusjes) tussen de bloembedden, in een hoek van het gazon of in potten.
Zaai winterharde eenjarigen voor vroege bloei.

Zet vast voederbakjes klaar in de tuin. Die vogelhuisjes of voederbakjes kunnen later dan makkelijk gevuld worden met zonnebloempitten en/of vetbolletjes. Vergeet niet om ook een ​​aantal drinkplaatsen te maken die nodig zijn voor alle vogels in de tuin tijdens de winter.

Na nog een keer gemaaid te hebben (en vergeet niet het gemaaide gras op te vangen want gras dat blijft liggen breekt niet goed af in het najaar. Verwijder daarom gemaaid gras om te voorkomen dat dit een ondoordringbare laag vormt voor lucht en water.) Dit is ook een goed moment om gras te zaaien in beschadigde of kale plekken.

Misschien is het handig om nu alvast de pomp, leidingen, filters etc in de vijver na te kijken en eventueel te reinigen.

Zaaien in de moestuin is nog steeds mogelijk (bijvoorbeeld bloemkool, spinazie, tuinbonen, erwten en radijs).

Wilt u ook eens proberen om geraniums te laten overwinteren? Voordat de geraniums verplaatst worden, snoei ze dan eerst grondig. Vanaf nu is het mogelijk vorstbestendige bloembakken te beplanten met winterharde planten. Zo behoudt u tijdens de winter toch nog groen in uw tuin.

Begin eventueel met het planten van groenblijvende bomen, struiken en klimmers. Het begin van de herfst is de beste tijd voor coniferen. Zomerbloeiende heesters kunnen licht gesnoeid worden.

Succes met alle werkzaamheden!