Wat te doen in de moestuin in oktober?

Ook in oktober is er genoeg te doen in de moestuin. Er valt nog van alles te oogsten én je kunt alvast vooruit kijken naar volgend jaar. De beste tijd om knoflook te planten is oktober. Dat komt doordat knoflook, net als bepaalde bloembollen, een koudeprikkel nodig heeft om tot een goede bol te komen. In oktober oogst je nog de laatste courgettes en tomaten. Als het gaat vriezen, pluk dan ook de groene tomaten. Doe ze met een rijpe banaan in een plastic zak of een kartonnen doos. Zet de doos weg op een koele, donkere, licht vochtige plek en de tomaten rijpen rustig verder.
En natuurlijk oogsten van pompoenen, wortel, bietjes, prei, venkel, aubergine, andijvie en pepers.
Oktober is ook de maand om kruiden als peterselie, munt, tijm en bieslook in een pot te doen. Daarna binnen op een koele, lichte plaats zetten. Verwijder ook eventueel je appels met plekken om besmetting van andere appels te voorkomen. Oktober is ook een prima maand om fruitbomen te planten en spinazie, winterpostelein en veldsla in de koude bak te zaaien.
De takken van braam en framboos die vrucht hebben gedragen moeten tot de grond afgeknipt worden.
Vergeet niet de zaden van pompoenen te bewaren in een envelop tot volgend jaar.

Maak de lege vakken in je tuin winterklaar door alle groenteresten, bladeren, stokken, enz. te verwijderen en schoon te maken. Ook moeten half oktober de tomatenplanten wel weg zijn (niet op de composthoop leggen!). Aan het begin van de maand kunnen we nog zaaien: kervel, Chinese kool, spinazie, veldsla, raapjes en radijs (mits het niet ineens te koud is natuurlijk). Belangrijk deze maand: beginnen met de voorbereidingen voor het volgende tuinseizoen: De laatste aardappelen en groenten oogsten en daarna wat droge stalmest en of compost op brengen. De winter kan gebruikt worden om het teelplan te maken: belangrijk omdat wisselbouw toegepast moet worden, want nogmaals: de meeste groenten moeten elk jaar op een andere plaats in de tuin, om de grond niet uit te putten en ziektes te voorkomen. Dit is echt belangrijk! Dus bepalen welke groenten willen we het komende jaar, en in welke hoeveelheden? En dan natuurlijk bepalen waar ze moeten komen. Eventueel kunnen de zaaibedden al klaar gemaakt worden.

Succes met alle werkzaamheden!