Wat te doen in de (moes)tuin in september?

zaaien6 300x300

Deze maand kunnen we nog heerlijk de “vruchten plukken van ons werk”. Je kunt nu volop de tomaatjes, pepers, paprika’s, aubergines, en ook courgettes, bonen, komkommers oogsten.
Wil je in de herfst ook nog wat groenten plukken, dan moet er deze maand nog wel het een en ander gezaaid worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan veldsla, spinazie, maar ook winterpostelein en rucola. Maar ook aan bijvoorbeeld knoflook planten (kan ook nog in oktober en november). Plant de teentjes op gemiddeld 10 centimeter van elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien zonder dat ze elkaar gaan hinderen. 1 teentje wordt straks 1 grote bol. Vergeet niet om aan het eind van het seizoen alle zaadjes te oogsten en te bewaren in papieren zakjes (zodat ze kunnen ademen) voor het volgende jaar. Laat ze voor het verpakken wel helemaal uitdrogen om schimmel te voorkomen.
September (maar ook oktober) is de maand om de winterprei nog een keertje aan te aarden (kleine ophopingen maken met schoffel of hark). Aanaarden is nodig om de mooie witte schachten te krijgen. Doe je dat niet, dan zal de prei bij het oogsten overwegend groen zijn.
Rode bietjes (krootjes/betteraves) kunnen eind september geoogst worden, maar laat ze na het oogsten wel een dagje liggen om te drogen. Daarna koel en droog opslaan en bewaren op een droge plaats in kistjes met stro.

Zo is deze gezonde groente tot de lente houdbaar. De struiken van het kleinfruit wel bij droog nazomerweer af en toe flink wat water geven. Aubergines niet te lang aan de plant laten hangen, anders gaan ze bitter smaken.
Aardbeien willen het liefst in september worden geplant of aan het einde van de winter. Ze verlangen een humusrijke, wat zure grond. Aan het eind van het seizoen moeten we de grond verbeteren door groenbemesters te zaaien op leeggekomen plekken. In korte tijd produceren zij organische stof die later omgespit wordt en aldus zorgen voor een goede structuur en bovendien humus en stikstof inbrengen. De vrijgekomen stukken zaaien en daarna licht harken. Na enkele dagen komen de gewassen op en eind oktober kan het groen worden gemaaid en een week later worden ondergespit of gefreesd. In het voorjaar vind je dan mooie grond. De bekendste groenbemesters (in de tuincentra verkrijgbaar onder de naam Engrais verts) zijn mosterd, raaigras, phacelia, wikke (vesce), luzerne.
Genoeg werk te doen dus in september! Veel succes!