les Grottes de Lacave

                                   Een bezoek aan deze grotten is zeker de moeite waard

    

Een tijdje geleden zijn wij (op verzoek van onze zoon) met hem naar de “Grotten van Lacave” gegaan. Lacave ligt in het noordwesten van het departement Lot, in de buurt van de vallei van de Dordogne.
De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en is zeker de moeite waard.

Een kleine ondergrondse elektrische trein brengt je naar het hart van de grot. De trein overbrugt ongeveer 400 meter.
Een kleine tip: aan het begin van de rondleiding (na het treintje) wordt gevraagd of je via een grote trap verder naar boven wilt gaan of met de lift. Wij hadden gekozen voor de trap, maar daar hebben wij eerlijk gezegd best wel spijt van gehad. Ik moet zeggen dat het toch wel moeite kostte om naar boven te lopen. Een beetje conditie is een vereiste om de hele rondleiding naar de 12 kamers te volgen.

De rondleiding start in la Salle du Chaos waar nog steeds diverse concerten gegeven worden. De akoestiek is dan ook voortreffelijk!
Diverse kamers zijn adembenemend mooi verlicht door de talrijke ondergrondse meren. Dankzij de bijzondere lichteffecten krijgen de grotten een schitterende uitstraling. De weerspiegeling van de rotswanden in het water is echt schitterend. Wij hoorden wel dat diverse mensen last van hoogtevrees hadden gekregen door het kijken naar de diverse meren en het bijzondere licht. Wij waren echt onder de indruk van de vele stalactieten en de vreemde en opmerkelijke druipsteenformaties die zich op de wanden en aan de plafonds bevinden.
De 2000m² grote “Salle des Merveilles” is echt heel mooi.

De “Grotte de Lacave” werd in 1905 bij toeval ontdekt door Armand Viré, een Franse speleoloog, die met zijn vrienden de vakantie doorbracht in deze omgeving. Viré wist dat er een onderaardse ruimte in de omgeving bestond, de zogenaamde grot van St. Sol. Om deze onderaardse ruimte te bereiken groeven Viré en zijn vrienden maanden lang op de locatie waarvan men dacht dat de grot van St. Sol zich zou moeten bevinden. Door de graafwerkzaamheden werd de ingang van de grot blootgelegd. Al snel na de ontdekking kwam Viré er achter dat de ontdekte grot onmogelijk de grot van St. Sol kon zijn. Sterker nog, dit was een tot voorheen onbekende grot: Les Grottes de Lacave. Al snel werden er bij de ingang van de grot prehistorische overblijfselen gevonden, die er op duidden dat de grot in de prehistorie bewoond is geweest. Men ontdekte dat het hier ging om een erg grote grot, met vele meren en verschillende ruimtes.
In 1949 (toen Armand Viré 80 jaar oud was), viel hij tijdens de beklimming van een kloof rond Le Bugue. Hij is nooit volledig hersteld en stierf op 15 juli 1951 in Moissac.

Het adres van de website is http://www.grottes-de-lacave.fr

46200 Lacave
05 65 37 87 03