chÂteau bonaguil

Het Château de Bonaguil in Saint-Front-sur-Lémance in het departement Lot-et-Garonne is een kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel is eigendom van de gemeente Fumel. Opvallend is dat het kasteel zich niet op een strategische positie bevindt: het kasteel verdedigt geen stad, noch de doorgang van een rivier, noch een belangrijke vallei of een handelsroute.
Bérenger de Roquefeuil (1448-1530) heeft meer dan dertig jaar van zijn leven besteed aan het maken van Bonaguil tot het legendarische fort dat het vandaag de dag nog is. Hij liet 6 torens bouwen, waarvan één tot de mooiste van het land behoort, zeven ophaalbruggen, een chicane, een kazemat, kanonneerboten en schietgaten voor een nog scherpere verdediging van het slot.
Het fort werd in de tweede helft van de 18e eeuw opnieuw verbouwd door Marguerite de Fumel. Er kwam een promenade, zij verwijderde de ophaalbruggen en renoveerde de statige appartementen naar de moderne smaak. Ze stierf kort voor de Franse Revolutie, wat tragisch bleek voor het kasteel: een wet van 1793 gaf het bevel om de gebouwen tot aan het hoofdgebouw te slopen en het bovenste deel van de torens werd er afgehaald. Kozijnen en hout werden verwijderd en het huis werd geplunderd en vervolgens aan zijn treurige lot overgelaten.

De gemeente Fumel verwierf le Château de Bonaguil in 1860 en liet het in 1862 classificeren als historisch monument. Er komen ieder jaar nog steeds vele bezoekers.

www.chateau-bonaguil.com/
Heropening op 17 december van 14.00 tot 17.00 uur
Gesloten op 25/12 en 01/01
33 (0)5 53 41 90 71
accueil@bonaguil.fr