Château de Fénelon

Tussen Périgord Noir en Quercy, op achttien kilometer van Sarlat, ligt het Château de Fénelon.
Al meer dan achthonderd jaar domineert dit imposante monument met zijn prachtige leistenen daken trots de valleien van de Dordogne en de Bouriane.
Van het feodale castrum (leenstelsel) uit de Middeleeuwen tot de huidige vesting, omringd door een driedubbele muur, laat het kasteel de Franse geschiedenis zien: beurtelings het laatste Kathaarse toevluchtsoord in de regio in de 13e eeuw, een strategisch fort dat meerdere keren belegerd werd tijdens de Honderdjarige Oorlog, een Royalistisch bolwerk tijdens de Godsdienstoorlogen en de Fronde, en voor altijd een “tempel van de geest” toen de schrijver Fénelon op 6 augustus 1651 binnen de muren werd geboren.
Zijn geschriften, waaronder zijn meesterwerk “De avonturen van Telemachus”, drukken nog steeds hun stempel op het Europese bewustzijn, waardoor hij de voorloper werd van de grote filosofen van de 18e eeuw en zijn geboorteplaats de bakermat van de “Verlichting” (De Verlichting was een periode waarin gestreefd werd naar meer licht in de duisternis, dat wil zeggen: meer kennis, meer geluk. Het was een Europese beweging die zich vanaf 1670 vanuit Nederland en Engeland gedurende de achttiende eeuw verspreidde over de rest van Europa).

Sinds meer dan dertig jaar ondergaat het kasteel, dat nog steeds privébezit en bewoond is, een uitgebreid programma om de huidige toestand van het kasteel te bewaren en tegelijkertijd op te waarderen. Dit is beloond met verschillende officiële onderscheidingen.

Vandaag de dag kunnen bezoekers het interieur van het kasteel ver-kennen. Een aantal kamers zijn gerestaureerd naar hun oor-spronkelijke inrichting, die verschillende eeuwen van de geschiedenis van de decoratieve kunsten en het leven van een edelman illustreren.
De artistieke rijkdom van de tentoongestelde collecties, in combinatie met het aanzienlijke architecturale, historische en literaire erfgoed van het kasteel, consolideren zijn positie als een van de belangrijkste locaties in Aquitanië en verzekeren zijn reputatie als “forteresse des Arts et des Lettres”.

De rondleiding geeft toegang tot het exterieur en het gemeu-bileerde interieur van het kasteel, evenals een tentoonstelling over de schrijver Fénelon. De rondleiding wordt begeleid door verklarende panelen.
Er staan ook borden met vertalingen in het Engels, Spaans, Neder-lands, Duits en Italiaans.

De rondleiding duurt gemiddeld 1 uur.
Het kasteel is open vanaf april tot en met eind oktober.

https://chateau-fenelon.fr/

Château de Fénelon
982 route de Fénelon
24370 Sainte-Mondane
05 53 29 81 45
chateau.fenelon@orange.fr