Foto’s zijn o.a. van Frans Scherpenisse

Onlangs hebben wij met een aantal vrienden een bezoekje gebracht aan het Château Les Brandeaux, een wijngaard in Thénac. Wat was dat leuk! Zeker een aanrader om naar toe te gaan. De weg er naar toe is al hartstikke mooi.

De familie komt van oorsprong uit de regio Veneto in Italië (vlakbij Venetië). De leeuwenkop op een aantal flessen verwijst hiernaar (de leeuw van Venetië).
In de jaren twintig kwam de overgrootvader van Jean-Marc en Thierry Piazzetta vanuit zijn geboorteland Italië naar Bernac, een klein dorpje in de Lot-et-Garonne. Zijn oudste dochter kocht de wijngaard van Château les Brandeaux. Uiteindelijk namen Jean-Marc in 1994 (voor de vinificatie, dat wil zeggen het proces van druif tot fles wijn) en Thierry in 2003 (voor de commerciële kant) het over. Zij zijn de 4e generatie.

Château Les Brandeaux is 31 hectare groot. De grond bestaat uit klei en kalksteen. De regen op een deel van de wijngaard loopt af in de rivier de Dordogne en op een ander deel in de Garonne. De wijngaard ligt op 20 km afstand van Duras en ook op 20 km afstand van Bergerac.

Voordat wij begonnen met de wijnproeverij kregen we nog een duidelijke uitleg over het verloop van het proces van druif tot wijn in de grote vaten en waarom het pompen in de vaten van beneden naar boven en van boven naar beneden zodat alles goed gemengd wordt, zo belangrijk is voor de wijn. De meeste wijnen zitten in inox (roestvrijstaal) vaten, maar ook in betonnen vaten en Château les Brandeaux heeft ook nog twee (rode) wijnen die in eikenhouten vaten rijpen voor minimaal 12 maanden.
Château Les Brandeaux produceert jaarlijks ongeveer 60.000 flessen en 400 hl wijn in karton (Les Bag-in-box).

De Cuvée Excellence heeft een gouden medaille gewonnen op het concours in Mâcon in 2017 en goud op het concours in Parijs in 2016. Niet voor niets zijn Jean-Marc en Thierry Piazzetta gekozen tot “Wijnmaker van het jaar” van de Bergerac-Duras wijncompetitie.

Na de leuke en leerzame uitleg konden wij in alle rust diverse heerlijke wijnen proeven: Cuvée Origines: Chardonnay, Sauvignon en Cabernet franc. Daarna gingen we over op Cuvées boisées: Nectar en Excellence. Gelukkig konden wij ook genieten van de “méthode Champenoise” blanc brut en rosé.

Wij hebben veel verschillende wijnen mogen proeven. Stuk voor stuk heerlijke en zeker betaalbare wijnen. Het was leuk om te horen van elkaar dat de één voorkeur had voor Chardonnay en de ander voor Sauvignon bijvoorbeeld. Hetzelfde gebeurde natuurlijk ook bij bijvoorbeeld de rosé en de rode wijnen. Logisch, want smaken verschillen natuurlijk en dat is maar goed ook.
Wij eindigen dit artikeltje zoals wij ook begonnen zijn: “wat was dit leuk!”.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u ook een keertje naar Château Les Brandeaux voor een rondleiding en een proeverij, dan kunt u kontakt opnemen met de redactie van EAUDEVIE op dit e-mailadres.

Wij vonden het heel leuk en u vast ook!

 

Château Les Brandeaux
Puyguilhem
24240 Thénac
 05 53 58 41 50
www.chateau-les-brandeaux.com
@ les.brandeaux@gmail.com

vat-2-400x600