Château Michel de Montaigne

Een 19e-eeuws kasteel, park, wijngaarden… en een toren. De toren! Hoewel het kasteel van Michel Eyquem, Seigneur de Montaigne (1533-1592), niet meer hetzelfde karakter heeft als het fort dat het in de 16e eeuw was, bewaart het nog steeds de herinnering aan de filosoof. Het kasteel is nog steeds omringd door eeuwenoude muren en op de hoek van de ingang staat de beroemde toren waarin Montaigne zijn toevlucht zocht. Hier schreef hij zijn “Essais”, een vervolg op de briefwisseling die hij deelde met zijn vriend Étienne de La Boétie.

Het kasteel van Michel Eyquem ligt in de Périgord, aan de rand van Bergerac en Saint Emilion, in het hart van een majestueus park. Pierre Magne, een advocaat uit Périgueux en later minister van Financiën onder Napoleon III, kocht het landgoed in 1860 en liet het verbouwen tot een 19e-eeuws kasteel, een bewijs van de bouwstijlen van verschillende tijdperken.
Het kasteel werd verwoest door brand in 1885, maar een jaar later herbouwd door de dochter van minister, Marie Thirion de Montauban. Het kasteel is meerdere keren verbouwd.

Het kasteel behoort nog steeds toe aan de afstammelingen van Pierre Magne: de familie Mähler-Besse. Het kasteel is nog steeds privébezit en wordt bewoond.

Via de voordeur leidt een enorme hal naar de grote trap en de gang die leidt naar de eetkamer, de kleine en grote zitkamers en de bibliotheek.
De voorwerpen en meubels getuigen van de reizen in Azië, Noord-Afrika en Zuid-Amerika van de afstammelingen van Pierre Magne, ambassadeurs en legerofficieren.
Een rondleiding door de Toren is een uitnodiging om in de voetsporen van de beroemde filosoof te treden, door middel van een uitgebreide evocatie van zijn leven, tijd, werk en gedachten.

Montaigne maakte er zijn toevluchtsoord van toen zijn verschillende functies en missies hem de tijd gaven. Zodra zijn bibliotheek was geïnstalleerd op de tweede verdieping van een hoektoren, liet hij 75 uitspraken van Griekse en Latijnse auteurs in twee opeenvolgende lagen op de plafondbalken schilderen, waarvan er nu 68 zijn geïdentificeerd. Ze begeleidden het schrijven van de Essais, waarvan het grootste deel hier werd gedaan, maar met tussenpozen, tussen 1572 en 1592, de datum van zijn dood.

Rondleidingen duren 30 tot 45 minuten en zijn alleen op afspraak.

https://www.chateau-montaigne.com/fr/

Lieu Dit Montaigne 
24230 St Michel de Montaigne
05 53 58 63 93