Het plaatsje Domme is een bastide met een ommuurde vesting.
Maar wat is een bastide? Een bastide is volgens Wikipedia een Frans type middeleeuwse stad, gesticht in de 13e en 14e eeuw in voornamelijk Zuidwest-Frankrijk. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in acht huizenblokken rondom een centraal marktplein.

In het geval van Domme is de vorm van een bastide duidelijk herkenbaar, al lopen de straten minder recht dan gewoonlijk. Domme ligt dan ook boven op een berg en is daardoor niet geschikt voor kaarsrechte wegen.
Domme werd in 1281 gesticht door Filips de Stoute, na zijn campagne langs de rivier de Dordogne. Van 1307 tot 1318 werden de Tempeliers op bevel van Filips IV (de Schone) gevangen gehouden in de torens van Domme.

Er zullen niet veel mensen zijn die nog nooit in Domme geweest zijn. Het is een leuk middeleeuws stadje. Zeker de moeite waard om even rond te lopen en te genieten van de prachtige omgeving.
Misschien even meegaan met een klein toeristentreintje? Heerlijk om even rustig te zitten en om je heen te kijken en even bij te komen van de wandeling door het stadje met al die toch best wel steile straatjes soms. Of misschien heeft u de grotten bezocht, die zich onder het dorp uitstrekken midden in het stadje.
Maar, heeft u ook de afbeeldingen van de Tempeliers bekeken?

Het ontstaan van de tempeliers
De edellieden wilden hun leven aan Christus wijden en zagen een tocht naar het heilige land als een bijdrage om Jeruzalem te bevrijden van de barbaarse invloeden van de Moren.
Uit die groep idealistische ridders vormden zich een groep rond twee ridders uit de Champagne.

Hugues de Payens en Godfried van Sint Omaars stelden zich tot doel om pelgrims op weg naar het heilige land te beschermen. De ridders kregen in Jeruzalem een onderkomen in de voormalige tempel van Salomo. Hieruit ontstond de naam Tempeliers, alhoewel ze zichzelf liever de arme ridders van Christus noemden. Dit was in het jaar 1120.
De groeiende rijkdom en macht werd door de Franse koning Filips IV als een bedreiging gezien. Misschien ook omdat hij zelf toe had willen treden maar geweigerd werd. In ieder geval wilde hij na deze afwijzing de macht van de Tempeliers breken en zocht daarvoor ondersteuning bij de paus, Clemens V.

Op vrijdag 13 oktober 1307 (de oorsprong van vrijdag de 13e als ongeluksdag?) werden in één nacht 2000 Tempeliers gearresteerd. De Tempeliers werden gemarteld en legden onder dwang valse bekentenissen af. De paus werd onder druk gezet. Uiteindelijk heft hij de orde in 1312 officieel op. Alle bezittingen werden het eigendom van de hospitaalridders, dit tot ergernis van Filips IV, die zelf al die rijkdom had willen hebben.
In 1307 werden in Domme 70 Tempeliers opgepakt en in een toren opgesloten. De verblijfplaats was klein en donker voor zo’n grote groep mensen. En het nare was dat de groep na de dood van Filips IV min of meer vergeten werd. De laatste inscriptie zou uit 1320 stammen en het is onbekend of de resterende groep daarna is vrijgelaten of dat dit het teken van leven was van een laatste gevangene.
De tekeningen laten zien dat de Tempeliers in hun laatste jaren troost bleven zoeken in het geloof.

Kaartjes zijn te koop bij het VVV-kantoor. De openingstijden zijn buiten het hoogseizoen beperkt. Bezoeken kan alleen onder begeleiding van een Franstalige gids. Op verzoek krijg je op papier een Engelse vertaling van de toer mee.