écomusée de la truffe

De Dordogne is dé streek van de truffel. Wij hebben in EAUDEVIE van oktober 2018 al over truffels geschreven naar aanleiding van ons bezoek aan de truffière in Pechalifour (bij St Cyprien). Het artikel staat uiteraard ook op onze site (zie https://eaudevie.net/allerlei/la-truffiere-de-pechalifour of klik hier).

De truffel is een belangrijke lokale specialiteit van de Dordogne. De “koning” van de truffels is de “Truffe noire” of de “zwarte diamant” of “zwarte truffel” of “Tuber Melanosporum”.
In januari zijn er heel veel evenementen die met truffels te maken hebben: diverse truffelmarkten en -feesten, diverse proeverijen en marchés aux truffes.
De jaarmarkt van de truffel is op de derde zondag in januari in Sorges. Misschien is het een leuk idee om dan ook een bezoekje te brengen aan het “écomusée de la Truffe” in Sorges. In december en januari is het museum open op zondag van 10h00 tot 12h30. Het museum is gevestigd in een gerenoveerde 19e-eeuwse boerderij. Het bezoek aan het museum onthult de mysteries van de zwarte diamant. Er is van alles te doen: winkeltje met diverse (truffel)producten, rondleiding door het museum binnen en buiten (met en zonder gids), proeverij met een glas witte wijn (reserveren noodzakelijk), zoektochten met een gids naar truffels (reserveren noodzakelijk).

www.ecomuseedelatruffe.com
2 Route des Truffières,
24420 SORGES
05 53 05 90 11