Eglise abbatiale de Paunat

Wij hebben al eerder heel enthousiast geschreven over restaurant “Chez Julien” in Paunat. Ook weer een aanrader. Misschien heeft u bij Chez Julien ook wel eens bij mooi weer op het terras gezeten en toen niet alleen genoten van het heerlijke eten maar ook van de prachtige omgeving. Het restaurant ligt namelijk naast de Abdijkerk Saint Martial van Paunat.

De kerk van Saint-Martial is een van de oudste abdijen van de Périgord en is sinds 1956 geclassificeerd als historische monument. Het begin van de bouw dateert uit de zesde eeuw toen het dorp Paunat werd opgericht.
Maar zoals de meeste religieuze gebouwen en kastelen, is ook deze kerk helaas meerdere malen geplunderd en verwoest, maar gelukkig ook weer herbouwd.
De kerk en de klokketoren zijn gebouwd in de 12e eeuw. Het middenschip is echter verbouwd in de 15e eeuw en de gewelven zijn opnieuw bewerkt in de 19e eeuw.
De kerk werd een toevluchtsoord voor de bewoners en monniken van Paunat.

Het is echt de moeite waard om hiervoor een keer naar Paunat te gaan. Paunat is een klein middeleeuws dorp dat best levendig is in de zomer tijdens de gastronomische markten van de producenten van de regio.
Het is overigens ongelooflijk dat zo’n klein dorpje zo’n enorme kerk heeft, maar dat komt omdat Paunat vroeger veel meer inwoners had.