een paar ideetjes

Les Grottes du Roc de Cazelle
Het complex was altijd bewoond en werd eerst bewoond in de prehistorie, daarna uitgegraven en omgebouwd tot een versterkte burcht in de middeleeuwen en ten slotte hergebruikt en aan het begin van de eeuw omgevormd tot een civiele woning.
Talrijke scènes die het leven van onze voorouders reconstrueren, nemen u chronologisch mee van de prehistorie naar de middeleeuwen tot 1966, toen een paar boeren hadden geïnvesteerd in een monolithisch huis (uit één stuk steen)dat volledig uit de rots was gehouwen (grote verzameling oude voorwerpen en gereedschappen, dieren van de boerderij). De traditionele habitat is daar hersteld, trouw aan de gewoonten en de lokale geschiedenis van de Périgord.

https://rocdecazelle.com/
Route de Sarlat
24620 Les Eyzies
+33 (0)5 53 59 46 09
info@rocdecazelle.com

La Roque Saint-Christophe
De prehistorie en geschiedenis van een troglodytische plaats, uniek in de wereld!
Deze echte muur van kalksteen, een kilometer lang en 80 meter hoog, voortdurend ondermijnd door de rivier en de vorst, heeft honderd rotsschuilplaatsen en lange “terrassen” uitgehouwen. Een opmerkelijke plaats door het aantal “bewoners” (Troglodytes) en opvallende vormen van de rots. Deze natuurlijke holen werden vanaf de prehistorie door de mens bezet en vervolgens vanaf de middeleeuwen tot het begin van de renaissance omgevormd tot een fort en een stad. Er zijn machines gereconstrueerd als eerbetoon aan de middeleeuwse bouwers. Le Boulevard de l’Humanité is de grootste “schuilkelder” van Europa met een lengte van 300 meter.

Neem bijvoorbeeld een kijkje in de wapenkamer, of bezoek de reconstructie van een middeleeuwse keuken.

https://www.roque-st-christophe.com/
24620 Peyzac-le-Moustier
+33 (0)5 53 50 70 45
contact@roque-st-christophe.com

Heeft u wel eens gehoord van Antipode Escalade?
Antipode Escalade is dé klimhal van de Dordogne met een beklimbaar oppervlak van 500 m², verdeeld over 150 blokken met diverse moeilijk-heidsgraden. De passages worden regelmatig vernieuwd. 
Het klimgedeelte is uiteraard volledig uitgerust met dikke landingsmatten voor maximale veiligheid. Ook de kleintjes vanaf 4 jaar kunnen hier aan de gang gaan met de blokken.
En dan als kers op de taart: na al die inspanningen eventueel met elkaar lekker een pizza eten.

Zoekt u nog een leuk idee om een verjaardag te vieren? Ook dat kan hier.

https://antipode24.com/
Salle d’escalade
Rue du pont – 24750 Trélissac
05 53 46 53 86
antipode.escalade@gmail.com

Manoir de Gisson
Het Manoir de Gisson, geklasseerd als historisch monument en gelegen in het beschermde gebied van de oude stad, is een van de meest opmerkelijke gebouwen in het middeleeuwse stadje Sarlat. Het manoir bestaat uit twee gebouwen van verschillende architectuur die met elkaar zijn verbonden door een zeshoekige traptoren. Dit monument dateert uit de 13e eeuw: de adellijke toren, de verticale raamstijlen, de leien daken, de kleine zuilen en gevels kenmerken dit gebouw.
U kunt eventueel profiteren van het combiticket: “Ontdekking van de stad Sarlat” en het “Manoir de Gisson”.
Kaarten zijn te koop bij het VVV-kantoor van Sarlat.

Manoir de Gisson
Place des Oies-24200 SARLAT
+33 (0)5 53 28 70 55
contact@manoirdegisson.com

Bibliotheken
Lid worden van een bibliotheek kan een geweldige manier zijn om de kennis van de Franse taal te verbeteren.
Onlinediensten breiden de reikwijdte van openbare bibliotheken geleidelijk uit van het alleen uitlenen van boeken tot het aanbieden van taal- en hobby-cursussen aan leden. Dat is wel in iedere plaats anders.

Het inschrijven is vaak gratis of erg goedkoop. Het lidmaatschap geldt niet alleen voor boeken, maar ook voor bijvoorbeeld films, cd’s, tijdschriften, cursussen en kranten.

Bent u een fervent wandelaar of fietser?
Er bestaan diverse apps die helpen met het uitstippelen van een eigen, interessante wandel- of fietsroute, bijvoorbeeld Google Maps of Maps.me.
Tegenwoordig kan je eenvoudig je eigen wandel- of fietsroute maken in Google Maps op je computer. Om dit te doen, meld je je met je Google-account aan op de website van google. Volg vervolgens de duidelijke uitleg.

Bij Maps.me is het mogelijk om kaarten van een gebied of complete landen vooraf gratis op uw telefoontoestel te downloaden, zodat u onderweg geen data hoeft te missen. Ideaal is bij deze app dat een route die u in Google Maps in elkaar gezet heeft, ook in Maps.me kunt gebruiken.
Een keertje geen zin om uw eigen route te bedenken? Ga dan gewoon naar een VVV-kantoor om op zoek te gaan naar een leuke kant-en-klare wandel- en fietsroutes. Maar je eigen route maken en volgen, is natuurlijk veel spannender.

Le Pôle d’Interpréation de la Préhistoire
Pôle d’interprétation de la Préhistoire is niet een echt museum maar is een ideaal centrum om meer te weten te komen en te leren over de prehistorie. Le Musée National de Préhistoire ligt maar op een paar meter afstand.

Dit centrum heeft een oppervlakte van 3.000 m2, verdeeld in: een receptie, ruimte voor tentoonstellingen en diverse workshops, educatieve “routes”, een mediabibliotheek, een leeszaal, een cyberspace ruimte, een filmzaal, een ruimte voor conferenties, een ruimte voor voorstellingen en evenementen, een winkel en een restaurant.
Het is een ideale plaats om de prehistorische vindplaatsen van la Vallée de la Vézère te ontdekken.
In het dorp Les Eyzies-de-Tayac kunt u meer informatie krijgen over de grotten, schuilplaatsen in de rotsen en musea in de regio en praktische informatie. Soms is reservering voor een bezienswaardigheid noodzakelijk om het aantal bezoekers te beperken.
Daarnaast zijn in het Pôle d’Interprétation de la Préhistoire enkele fraaie reconstructies van Elisabeth Daynès te bewonderen. Bovendien worden er diavoorstellingen gegeven met algemene uitleg over de prehistorie. De bezoeker kan vrij door het gebouw dwalen en de verschillende ruimtes zelf ontdekken.

www.pole-prehistoire.com/fr/
30 rue du Moulin
24620 Les Eyzies
Tel. : +33 5 53 06 06 97
E-mail: contact@pole-prehistoire.com

Een bezoekje aan Rocamadour
Rocamadour of Roc-Amadour is een stad in Frankrijk, gelegen in het Centraal Massief, departement Lot. De stad is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via trappen (216 treden en dus best zwaar) of een lift voor de mindervaliden kan men een reeks van kapellen met fresco’s en een kerk bereiken. Bovenaan de berg kunnen overigens ook auto’s geparkeerd worden! Het zeker in het hoogseizoen zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes, is erg leuk om te bezichtigen. Rocamadour is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Rocamadour is ook een druk bezochte bedevaartplaats. Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek. Zelfs gekroonde hoofden kwamen naar Rocamadour op bezoek, onder wie koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland, die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte. Het heiligdom van Rocamadour vormde tegelijk een belangrijke etappeplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. De weg naar Santiago de Compostela die door Rocamadour loopt is 280 kilometer lang.

Het kasteel van Rocamadour, een 14e-eeuws fort, bedoeld om het heiligdom te beschermen, is ook zeker een bezoekje waard. Vanaf de overhangende wallen is er een prachtig panorama op le canyon de l’Alzou. 

Verder zijn er veel bezienswaardigheden en dingen te doen in Rocamadour en omgeving, bijvoorbeeld: Chapelle Notre-Dame, L’Hospitalet, Basilique Saint-Saveur, Rocher des Aigles, La Forêt des Singes, Grottes des Merveilles, Parc Durandal en ‘n ritje met het treintje van Rocamadour. 

Veel plezier met deze ontdekkingstocht!

De truffelmarkt van Sainte-Alvère in de Dordogne
De truffelmarkt van Sainte-Alvère in de Dordogne, de bekendste in de Périgord, is weer open vanaf maandag 28 november tot 27 februari 2023 (elke maandag).
Zoals elk jaar vindt er een kwaliteitscontrole plaats een uur voor de opening van de amateurmarkt.

Le train à vapeur de Martel Le Truffadou (Lot)
Leuk om te doen. Vanuit een wagon achter een stoomlocomotief of een locomotief met een krachtige dieselmotor zijn schitterende vergezichten te bewonderen. Het is een traject van 13 km heen en terug op 80 meter hoogte boven de vallei van de Dordogne. De tocht duurt ongeveer een uur.
Vanuit Martel, daalt het spoor constant waarbij het door 5 tunnels en over één viaduct rijdt. Vlakbij het station is een seinhuisje te zien dat ook in de film “Effroyables jardins” gebruikt werd.
De trein werd oorspronkelijk gebruikt om truffels te vervoeren van de Martel-markt, één van de grootste truffelmarkten in Frankrijk, vandaar de naam
“Truffadou”.

https://trainduhautquercy.info/
Près la Gare 46600 Martel
+33 (0)5 65 37 35 81
cfthq@wanadoo.fr
Coordonnées GPS : N 44°56’1″ E 1°36’33 »
Open tot 22 oktober 2022 (Toussaint)

La Bastide de Monpazier
Monpazier wordt heel terecht geclassificeerd als een van “de mooiste dorpen van Frankrijk”. Het is gelegen in de zuidelijke Dordogne, halverwege tussen Bergerac en Sarlat. Een bezoekje waard!

Domme
Domme is één van de opmerkelijke dorpen van de Dordogne. Op diverse plaatsen kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Dordogne-vallei. Ook de wandeling door de kleine straatjes met leuke winkeltjes en diverse terrasjes is erg leuk om te doen.

Auvézère
Les Gorges de l’Auvézère liggen in de Périgord Vert. Het is een woeste, steile en moeilijk toegankelijke plek, niet ver van het dorp Saint-Mesmin. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Excideuil en er zijn verschillende routes mogelijk. Dit zijn sportieve routes waarbij het absoluut noodzakelijk is om goede wandelschoenen te hebben.

Parken en Tuinen

Waar kunnen we naar toe gaan? We geven een paar ideetjes:

 • In de tuinen van het Manoir van Eyrignac et ses Jardins in Salignac-Eyvigues zijn zo’n 300 plantensculpturen te zien. 
  24590 Salignac-Eyvigues
  www.eyrignac.com
  contact@eyrignac.com
  Tél: 05 53 28 99 71
 • Les Jardins de L’Imaginaire
  Van 3 mei tot 3 oktober kunt u vrij ronddwalen in de tuinen met een smartphone-applicatie “Les Jardins de L’Imaginaire” die u voor uw aankomst kunt downloaden.
  24547 Terrasson-Lavilledieu
  www.jardins-imaginaire.com/
  imaginaire@ville-terrasson.com
  Tél: 05 53 50 86 82
 • Les Jardins Panoramiques de Limeuil in Limeuil
  Gelegen op de plaats van het oude versterkte kasteel op de top van een dorp dat is geclassificeerd als “een van de mooiste dorpen van Frankrijk”. De panoramische tuinen kijken uit op Limeuil en het bij elkaar komen van de Dordogne en de Vézère.
  U kunt educatieve, leuke en interactieve tuinen (kleurentuin, hekstuin, watertuin, insectentuin, enz.) bewonderen, in een park in Engelse stijl van 2 hectare. 
  Place des Fossés
  24510 Limeuil
  www.jardins-panoramiques-limeuil.com
  Tél: 05 53 73 26 13
 • Les jardins de la chartreuse du Colombier in Paunat
  De tuinen van de Chartreuse du Colombier in Paunat vormen een charmant ensemble rond een 17e-eeuwse woning. 
  24510 Paunat
  www.chartreuseducolombier.com/
  Tél: 06 84 60 74 75
 • Les jardins d’eau in Carsac-Aillac
  Een schitterend schouwspel door de schoonheid van de bloemen die tot 2m hoog kunnen worden. Bewonder de exotische waterlelies en geniet van het aquatische labyrint met ruim 550 meter loopbruggen over het water.
  24200 Carsac-Aillac – Frankrijk
  www.jardinsdeau.com
  Tél: 05 53 28 91 96
  lesjardinsdeau@wanadoo.fr

Les Jardins de Marqueyssac

24220 Vezac
05 53 31 36 36
jardins@marqueyssac.com
www.marqueyssac.com

fort Roc de Tayac

24620 Les Eyzies
06 81 74 77 35 36

Château de Jumilhac

24630 Jumilhac-le-Grand
06 82 09 65 83
chateau.de.jumilhac@sfr.fr
www.chateaudejumilhac.com

Le puits de Bontemps

Het is een natuurlijk fenomeen dat iedereen in dit kleine stadje ten oosten van de Dordogne altijd verrast.
Na hevige regenval verandert de kleine stenen cirkel in een put, een krachtige waterkolom gutst uit de grond.
Le puits de Bontemps is gelegen tussen de dorpen Brouchaud en Limeyrat ten oosten van Périgueux.

Le Château de la Grande Filolie

Le Château de la Grande Filolie bevindt zich in Saint-Amand-de-Coly.
Het kasteel kunt u niet bezoeken, maar een mooie wandeling van twee kilometer (op een pad dat gemakkelijk toegankelijk is
voor het publiek) maakt het mogelijk om dit kasteel (XV / XVII eeuw) te verkennen en zelfs de bijbehorende gebouwen met vooral de prachtige leien daken.

La Forge de Savignac-Lédrier

De smederij Savignac-Lédrier getuigt van het industriële verleden van de Périgord.
Het is een opvallende smederij in de Dordogne. De smederij is bewaard gebleven, geclassificeerd als een historisch monument.
Het wordt nu beheerd door de gemeenschap van gemeenten Isle Loue Auvézère.

Les Tourbières de Vendoire

Het veenmoeras ligt in het noordwesten van de Dordogne, 20 kilometer ten noorden van Ribérac en 33 kilometer ten zuidoosten van Angoulême.
Les Tourbières beslaat 58 hectare, waarvan er 46 zijn verworven en ontwikkeld door de Cren d'Aquitaine.
Een verscheidenheid aan flora en fauna!