Fietstochten door het platteland!

De lente komt er weer aan, dus ook de mooie dagen. Als de voorspellingen voor het weer gunstig zijn, is het misschien een leuk idee om het  “circuit de four banal en abbaye” per fiets te ontdekken. Het is een rit van 23,8 km, met een geplande duur van bijna tweeënhalf uur.  

Van dorp tot dorp, van gemeenschappelijke oven tot abdij

Vanuit Le Buisson de Cadouin gaat de tocht via Fontenille naar Paleyrac. Maak even een korte stop om de kerk te bewonderen. En vervolgens op naar het gehucht “Les Spirits”. De naam van dit gehucht komt van de laatste grote pest die de Périgord trof in de 17e eeuw. Mensen stierven aan de pest en de plaats kreeg de naam “Les Péris”, die na verloop van tijd veranderde in “Les Spirits”. Zwarte kruizen werden op de deuren van de huizen geschilderd… Sommige zijn nog steeds zichtbaar op de oudste gebouwen.

Volgende halte: het dorp Urval, met zijn Romaanse kerk en gemeenschappelijke oven. De inwoners van de parochie waren verplicht om in ruil voor een belasting hun graan te komen malen en hun brood te bakken. De bakker woonde in een kamer boven de oven. De schoorsteen en de open haard zijn daar nog steeds te zien. Deze kamer werd gebruikt om het deeg te kneden. De taarten die uit de oven kwamen, werden opgeslagen op de planken die de voorkant van het gebouw sieren. Le four banal (de gemeenschappelijke oven” van Urval is een zeldzaam voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

We vervolgen onze tocht richting Cadouin. Cadouin, genesteld rond de abdij, is een oase van rust in het hart van het bos van Bessède. Rond de middeleeuwse markthal zijn er tal van mogelijkheden om te genieten van de charme van Cadouin… Bewonder de l’abbaye cistercienne. Hierna is het nog een paar kilometer fietsen naar Le Buisson de Cadouin.

De route is erg aangenaam en voert door schilderachtig, groen platteland waar karakter-volle dorpjes elkaar opvolgen. En nu maar hopen dat het gauw heerlijk (fiets)weer is.

ROND EYMET EN ISSIGEAC

Mountainbikes, Nederlandse fietsen, eenwielers… Er is een route voor elke fiets!
Voor liefhebbers van elektrische fietsen zijn de 8 beschikbare circuits rond Eymet en Issigeac een uitkomst.
Met uitzicht op de Vallée du Dropt maakt u een meeslepende tocht door het hart van de Portes du Sud du Périgord.
Vlakbij de kerk van Sainte-Marie-Madeleine of bij het Lac de l’Escourou… de keuze is aan u!

Een landelijke tocht met enkele mooie bezienswaardigheden.
Dit deel van Eymet is zeker de moeite waard. We gaan naar Cogulot en staan even stil bij de kerk Saint-Marie-Madeleine, oorspronkelijk Romaans maar verbouwd in de 19e eeuw, gebouwd vlakbij een oude weg, die uitkijkt over de vallei van de Dropt waardoor u een prachtig panorama te zien krijgt.

De volgende etappe van onze tocht brengt u naar het Lac de l’Escourou, een prachtige plek.
Hier kunt u wandelen en de flora en fauna van het meer ontdekken.

Iets hogerop, op de terugweg naar Saint-Sulpice d’Eymet, ligt een opmerkelijke touron (prachtige witte wateren die uitmonden aan de voet van rotsachtige massieven, waarvan de overvloed het mogelijk maakt een wasplaats te vestigen op de plaats waar ze ontspringen).
Deze touron is ook omgebouwd tot wasplaats en drinkbak. Het is ook een Natura 2000-gebied voor de bescherming van vleermuizen. Tot slot keren we terug naar de bastide, met een mooi plein, straatjes en smalle voetgangersstraatjes tussen de huizen, en de overblijfselen van het kasteel…

Deze route van 14 km is relatief gemakkelijk. Hij is erg aangenaam en laat je genieten van het platteland en het lokale erfgoed. De andere routes bieden langere afstanden en zijn geschikt voor iedereen, van de meest timide tot de meest fervente fietsers (van 14 tot 99 km!).
Al met al is het een geweldige manier voor fietsliefhebbers om onze steden en dorpen en het ongerepte landschap te ontdekken en ervan te genieten, terwijl ze onderweg het erfgoed bewonderen dat onze voorouders hebben achtergelaten…

Meer informatie kunt u hier vinden!