Filature de Belvès

Tijdens ons dadelijkse ritje naar de bakker (oh, wat een heerlijke millefeuilles hebben zij daar! Ja, ik weet het, niet goed voor de lijn, maar zooo lekker vers) komen wij langs de Filature de Belvès. U bent er vast wel eens voorbij gereden. Er staan altijd een aantal auto’s geparkeerd. “Ik moet daar toch eens gaan kijken”, zeg ik vaak. Heeft u dat ook wel eens gedacht? Ik heb het dan over La Filature de Belvès, oftewel de spinnerij van Bèlves. Het is een bezoekje zeker waard!

La Filature de Belvès is gevestigd in een voormalige 19e-eeuwse molen in het Nauze-dal, gelegen op de grens van Belvès, Monplaisant en Fongauffier. Men wil op een leuke manier aan jong en oud laten zien hoe het spinnen vroeger gebeurde. Je kan de spinnerij bezoeken. Maar dat niet alleen, er zijn diverse demonstraties, interactieve tentoonstellingen, de kinderen kunnen diverse spelletjes spelen. Je kan bovendien video’s en diavoorstellingen bekijken om te zien hoe je van de ruwe wol een draad maakt.

La Filature de Belvès (en het ecomuseum Moulin de la Rouzique, waarover later) zijn onderdeel van ‘Au Fil du Temps’. In het ecomuseum Moulin de la Rouzique kan je overigens zien en leren hoe vroeger papier gemaakt werd.
De rondleiding door de spinnerij is helaas alleen in het Frans. We krijgen wel een A4’tje met wat uitleg. Kinderen mogen zelf het een en ander proberen. Altijd leuk! Na de rondleiding kunnen de kinderen meedoen aan een workshop om zelf iets leuks te maken van de wol of bijvoorbeeld de wol te wassen. Het is dus voor de kinderen een bijzonder leuk uitje.

Er worden bovendien diverse evenementen georganiseerd. La Filature de Belvès is tevens een opleidings-/stageadres. Er worden niet alleen introductieworkshops gegeven maar ook cursussen voor gevorderden. In de winkel vind je een ruime keuze aan wol, patronen, textiel en artikelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Café Tissage! Elke 2e woensdagmiddag van de maand van 14u tot 18u biedt de Filature het Café Tissage aan. Er zijn tafelweefgetouwen met 4 of meer frames beschikbaar, eenvoudige weeframen, boeken over het onderwerp etc. Het doel is om van elkaar en met elkaar het weven te leren. Gebruikers kunnen tijdens de openingstijden van de Filature terugkomen om hun werk af te maken. De enige voorwaarde is dat de wol bij de spinnerij gekocht wordt.

Filature de Belvès is het hele jaar geopend, behalve in januari en begin oktober.
Tarieven: Volwassene: € 8,-
Kinderen (6-18 jaar)   : € 5,50
Gratis voor kinderen onder de 6 jaar

Het adres is: Fongauffier 24170 MONPLAISANT
tel: 05 53 31 83 05 of 05 53 57 52 64
www.filaturedebelves.com of klik hier