Grotten in de Dordogne

een hele kleine selectie

La Grotte de Villars

De enige grot in de Périgord met originele prehistorische schilderingen en natuurlijke afzettingen.

La Grotte de Villars is een van de grootste ondergrondse netwerken in de Périgord. Tot nu toe is er bijna 13 km onderzocht. De ondergrondse rivier heeft enorme kamers uitgeslepen die met elkaar verbonden zijn door galerijen. Het sijpelende water heeft een fantastische natuurlijke omgeving gecreëerd. Tijdens de rondleiding kun je onder andere indrukwekkende stalactieten, doorschijnende draperieën en ontelbare stalagmieten bewonderen.

In de diepste kamer van het toeristische parcours neemt het nieuwe klank- en lichtscenario ons 200.000 jaar mee terug in de tijd om het stijgende ondergrondse water dat de kamer deed verdrinken opnieuw te beleven. Het roept ook de aanwezigheid op van holenberen en de prehistorische mens die zich diep in de grot waagde. De nieuwe muzikale sfeer en het gebruik van nieuwe verlichtingstechnologieën bieden een nieuwe manier om de ondergrondse omgeving te ontdekken en vergroten de ruimte en de natuurlijke formaties van deze ruimte.

https://grotte-villars.com/
Le Cluzeau
24530 VILLARS
Tél.: 05.53.54.82.36
contact@grotte-villars.com

La GROTTE de TOURTOIRAC

La grotte de Tourtoirac wordt ook wel “De geologische Parel van de Perigord” genoemd. Deze grot werd in 1995 ontdekt door Jean-Luc SIRIEIX, een speleoloog uit Mussidan. Hij was erg onder de indruk van haar pracht en de enorme rijkdom aan diverse druipsteen vormen. In de loop der tijd hebben het water en de natuur de grot uitgehouwen, versierd en veranderd in een immens fresco.

Als je de ondergrondse rivier volgt, word je ondergedompeld in een spektakel van licht en schaduw, met zuilen en draperieën.

De tocht naar Tourtoirac neemt je mee op een nieuwe ontdekkingstocht door dit dorp, dat eerst werd gekenmerkt door de prehistorie en daarna door de geschiedenis van een duizend jaar oude abdij, want op anderhalve kilometer afstand van de grot ligt het plaatsje Tourtoirac, gelegen aan de rivier de Auvezere. Er is een zeer oude abdijkerk, met er omheen de resten van de erbij horende abdij, waaronder een kapelletje. Ook is er een klein museum, gewijd aan de eerste Koning van Patagonië en Auraucanië.

https://www.grotte-de-tourtoirac.fr/

Les Combes
24390 Tourtoirac
05.53.50.24.77
grotte@tourtoirac.fr

La grotte de Maxange

In de Dordogne Périgord, tussen Bergerac en Sarlat, biedt la Grotte de Maxange, een natuurlijk meesterwerk, een magisch schouwspel van mineralen die uniek zijn in de wereld. La Grotte de Maxange word nu erkend als een van de mooiste grotten van Frankrijk. De grot maakt deel uit van een ondergronds netwerk dat dateert uit het begin van het Tertiair, ongeveer zestig miljoen jaar geleden.

Tussen toen en nu heeft de grot een reeks veranderingen ondergaan die nog steeds heel moeilijk te reconstrueren zijn. De waterstromen droogden geleidelijk op naarmate de valleien zonken. Afhankelijk van klimatologische variaties was de grot vervolgens onderhevig aan complexe fases van opvulling met zand en klei van buitenaf. De mineralen die nu zichtbaar zijn dateren van de laatste paar duizend jaar en kunnen alleen ontstaan zijn in de holtes die niet werden geblokkeerd door de zand-klei vulling.

http://lesgrottesdemaxange.com/

Mestréguiral
24480 Le Buisson de Cadouin
05 53 23 42 80

 le Gouffre de Proumeyssac

De Gouffre de Proumeyssac was in de 18e eeuw al beroemd vanwege zijn angstaanjagende legendes, maar werd pas in 1907 verkend.
Proumeyssac staat bekend als de “Cathédrale de Cristal” en is nu de grootste grot in de Périgord.

Een tunnel biedt gemakkelijk toegang tot dit immense ondergrondse gewelf, waarvan de wanden versierd zijn met een veelheid aan kristallen van uitzonderlijke dichtheid en schoonheid. De nieuwe verlichting, begeleid door muziek, maakt de originaliteit van deze bezienswaardigheid compleet.
In het verleden daalden bezoekers 3 aan 3 af in de kloof met behulp van een door paarden getrokken gondel.
Dit jaar neemt de “Cathédrale de Cristal” een gloednieuwe gondel in gebruik om de emoties van de eerste bezoekers opnieuw te beleven.
Deze is ruimer dan zijn voorganger en laat 11 personen de afgrond nog beter ontdekken.
De gondel, geïnstalleerd in 1907, was bevestigd aan een enkele kabel en draaide willekeurig, waardoor de inzittenden een panoramisch uitzicht hadden. De nieuwe gondel gebruikt een speciaal technisch systeem om deze sensatie na te bootsen. Dit keer is het de vloer die draait, waardoor passagiers 360° ronddraaien.

GOUFFRE DE PROUMEYSSAC
Route de Proumeyssac
24260 Audrix
Tél. : 05 53 07 27 47
proumeyssac@perigord.com