Heritage Mission 2022

Mission Patrimoine, geleid door Stéphane Bern, heeft locaties in onze regio uitgekozen die zullen worden hersteld. Het gaat om: Béarn, Lot-et-Garonne, Charente-Maritime, Charente, Dordogne, Landes, Gironde en Pyrénées-Atlantiques.

  • Het Château Bijou, in Labastide-Villefranche, in de regio Béarn, is een van de gelukkige winnaars van de wedstrijd Mission Patrimoine 2022. Het kasteel is al meer dan 20 jaar een ruïne, en zal nu eindelijk aan zijn verfraaiing kunnen beginnen. 
  • Op de foto hierboven, de gebeeldhouwde muren van de toren van Le Château Solar in Castelmoron-sur-Lot in de Lot-et-Garonne. In dit gebouw is het stadhuis gevestigd. Het kasteel werd in de 19e eeuw gekocht door Félix Solar, een journalist en zakenman. Het kasteel werd in 1850 in Moorse stijl gerestaureerd.
  • Le Château de Villeneuve-la-Comtesse in Charente-Maritime. Het is een uniek voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur uit de tijd van Karel VII, met een sterke Schotse invloed.
  • Le Pigeonnier de la Grange à l’Abbé in Saint-Yrieix-sur-Charente. De binnenmuren van de duiventil zijn versierd met 3.000 stenen nesten.
  • Les Hauts Fourneaux de la Forge d’Ans in Cubjac-Auvézère-Val-d’Ans in de Dordogne. 
  • L’église Notre-Dame-De-Lorette in Saint-Michel-de-Lapujade in de Gironde herbergt een bron die het beginpunt van de geschiedenis van dit religieuze monument blijkt te zijn.
  •  l’Hôtel Bourrouilhann in Saint-Michel-de-Lapujade. Er werd een kapel gebouwd rond de wonderbaarlijke bron die nog steeds stroomt onder het altaar van de kerk van Saint-Michel-de-Lapujade. Hotel Bourrouilhan in Saint-Sever in de Landes is een historisch monument uit de Middeleeuwen in de Gascogne. Het hotel is een residentie in het hart van de stad die zijn naam ontleent aan de machtige baronie van Bourrouilhan.