La maison de La Boétie in Sarlat

Heritage Mission 2023

De restauratie en het behoud van zeven nieuwe projecten in Zuidwest-Frankrijk zullen in 2023 worden ondersteund door de “Loto du Patri-moine”. Op maandag 4 september onthulden de minister van Cultuur, Rima Abdul Malak, en Stéphane Bern in de Franse regio Eure de 100 departementale projecten die zijn geselecteerd voor de editie 2023 (1 project per departement) voor het behoud van bedreigd erfgoed. De operatie wordt beheerd door de Fondation du Patrimoine en gesteund door het Franse ministerie van Cultuur en La Française des Jeux (FDJ), en staat sinds 2017 onder het beschermheerschap van de presentator.

De 7 projecten zijn:

Gironde: Cabane tchanquée (La Teste-de-Buch)

Charente: Maison du duc d’Epernon (Confolens)

Charente-Maritime: Ruines de l’ancienne forteresse (Montguyon)

Dordogne: Maison de la Boétie (Sarlat-la-Canéda)

Landes: Chapelle Notre-Dame-de-la-Course-Landaise (Bascons)

Lot-et-Garonne: Eglise Saint-Léger (Couthures-sur-Garonne)

Pyrénées-Atlantiques: Pont du fort du Portalet dit “pont d’enfer” (Etsaut)

Naast deze 7 projecten is er het vlaggenschipproject van de regio, de “l’abbaye de Sorde” in les Landes, dat afgelopen maart werd onthuld.

In het kader van dit initiatief zal La Française des Jeux krasloten aanbieden om de actie te ondersteunen met zeven trekkingen van de Loto (van 4 tot 16 september). Zoals elk jaar zal het bedrag van de prijs voor elke departementaal project bekend worden gemaakt tijdens “des Journées Européennes du Patrimoine” op 16 september.