LA RESERVE ZOOLOGIQUE

Tien jaar geleden, ’s ochtends om zeven uur op Radio France Bleu Périgord! Ik hoorde het maar met een half oor, maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Een zwart dier van 250 kilo was ontsnapt…

Heh? Beter geluisterd bij de volgende nieuwsuitzending. Bij de – dat seizoen te openen – La Réserve Zoologique in Calviac was dus een groot zwart dier ontsnapt, net voor de opening. Raadsel… welk dier is zwart en weegt 250 kilo? Het werd twee dagen later wandelend langs de Dordogne aangetroffen: een TAPIR!

Toen twee dagen later ook een Glouton (bedreigde beertjessoort) de benen nam, moest de opening van het park worden uitgesteld. Nogal een drama; een seizoen inkomsten toerisme missen… Iets waar Emmanuel Mouton, ja, prachtige naam toch, helemaal niet op had gerekend. Mr. Mouton, werkzaam als Chef Animalier au Zoo du Jardin des Plantes in Parijs maakte zijn droom waar… Hij wilde een dierentuin voor het behouden en vermenigvuldigen van bedreigde diersoorten van over de hele wereld. In het begin heb ik er enthousiaste verhalen op Facebook over geschreven, over dit gewaagde plan en Emmanuel’s strijd. Natuurlijk een paar keer bezocht, en oh… wat is het er gezellig en leerzaam en knus. En veel best onbekende dieren te bewonderen en te beluisteren. Handgemaakte meubels van hout, een ‘droog’ toilet, de verschillende werelddelen die op zijn “diers” vertegenwoordigd worden; kijken naar het voeren van de wolven en andere diersoorten…

Recentelijk zijn Suzanne Een en Suzanne Twee er weer geweest. Ondanks de regen met veel plezier rondgelopen, en kort met Emmanuel gesproken. La Réserve Zoologique bestaat dit jaar tien jaar; er komt twee hectare bij voor uitbreiding van de Zoo met het accent op West-Afrika, plus nieuwe dieren. De strijd tegen het voortbestaan van het park – het was in het begin niet eenvoudig – gaat stukken beter. Tegenwoordig komen er 30.000 bezoekers per jaar. Van de 15 procent buitenlanders is 2/3 Nederlands (mag ik hopen dat ik aan die basis sta!!!).

Emmanuel gaat regelmatig op reis voor uitwisselingsprogramma’s, waar trouwens hier dichtbij ook Château Les Milandes voor vogels aan meedoet. Er worden regelmatig lezingen gehouden, zoals op 14 augustus jl. door Bryan Caroll – directeur van de Bristol Zoo en coördinator van het Europese programma met betrekking tot het gouden Leeuwaapje (le Tamarin lion doré).

Activiteiten volop, zoals met Pasen eieren zoeken; het voeren van verschillende beestensoorten; het stemmen op nieuwe beesten; en helemaal leuk, nieuwe baby’s. Nogal uniek, een baby tapir, die inmiddels naar Spanje is doorgereisd… Lopen tussen de apen. Suzanne Twee wilde contact maar mocht het leggen van een kleine boodschap bewonderen…De “droge” toiletten vond zij niks, “Daar ga ik met mijn billen niet op zitten”.

Klik hier voor aanvullende informatie, en deze Réserve is beslist een bezoek waard. Met vriendelijke groeten aan Emmanuel Schaap!

Suzanne