La Réserve Zoologique de Calviac

Nieuwe bewoners van La Réserve Zoologique de Calviac

Het is weer vakantietijd! Misschien komen uw kinderen en/of kleinkinderen op bezoek. Dat betekent dat er plannen gemaakt worden voor gezellige dagjes uit. Uiteraard worden er dan uitstapjes gezocht die geschikt zijn voor iedereen van groot tot klein. Er is voor het hele gezin natuurlijk genoeg te doen in de Dordogne en omgeving. Wat te denken van bijvoorbeeld kanoën, pretparken bezoeken, kastelen ontdekken, boomklimmen of een bezoekje aan een klimparadijs, niet te vergeten een bezoekje aan een van de vele grotten of genieten in een waterparadijs, of een heerlijke fietstocht maken? Kortom, te veel om op te noemen.
In dit rijtje hoort ook zeker een bezoekje aan een dierentuin te staan. En dan denken wij bijvoorbeeld aan La Réserve Zoologique de Calviac.

De dierentuin is opgericht in 2008 en verwelkomt ongeveer 30.000 bezoekers per jaar. Het primaire doel van de dierentuin is om de meest bedreigde diersoorten voor uitsterven te behoeden. Om dit te kunnen bereiken nemen zij bijvoorbeeld deel aan verschillende programma’s.
La Réserve Zoologique de Calviac is bijvoorbeeld betrokken bij het “Red Panda Network”-programma omdat het kleine zoogdier (oorspronkelijk uit de Himalaya en het zuidwesten van China) met uitsterven bedreigd wordt. Binnenkort komen er dan ook rode panda’s naar de dierentuin.

In samenwerking met de dierentuin van Mulhouse is een sterke band ontstaan met Ivoorkust voor de bescherming van het dwergnijlpaard. En bovenal gaat er in oktober 2022 een team naar Madagascar om het programma waar het reservaat zeer betrokken bij is, rond de Blauwoogmaki (Lémur aux yeux turquoise), voort te zetten. De dierentuin heeft ook een exemplaar, Sidoine (29 jaar oud).

Elk jaar registreert La Réserve de geboorte van enkele van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De dieren maken deel uit van het programma d’Élevage Européens (EEP).

La Réserve Zoologique de Calviac herbergt ongeveer 200 dieren (30 verschillende soorten) uit 5 geografische gebieden (Europa, Madagascar, Zuid-Amerika, West-Afrika, Oceanië (het continent Australië en een groot aantal eilanden tussen de Grote of Stille Oceaan en Indische Oceaan. Naast Australië worden Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland hier toe gerekend).

La Réserve de Calviac ligt in een bosrijke omgeving. De waterval en de met mos bedekte rotsen omgeven door kastanjebomen zijn representatief voor deze omgeving. De wandelroute is een educatief en leuk parcours van 2 km: hooggelegen hut voor tamarins (klauwaapjes), observatorium voor veelvraten, glazen bijenkorf voor bijen, gebergte voor manenwolven of bossen voor doodshoofdaapjes… De missie van het reservaat is het behoud van deze soorten door Europese fokprogramma’s hier maar ook in hun natuurlijke habitat.

La Réserve Zoologique de Calviac is een instelling zonder winstoogmerk die op ecologische wijze wordt beheerd.

www.reserve-calviac.org/
Sous le Roc, 24370 Calviac-en-Périgord
+33 5 53 28 84 08