La Vézère à vélo

Nieuw!

“La Vézère à vélo”: een nieuwe “groene weg” om de Dordogne te ontdekken!
Deze nieuwe 60 kilometer lange route, genaamd “La Vézère à vélo”, moet uiteindelijk het noorden en zuiden van de Dordogne-vallei verbinden tussen Saint-Chamassy en Aubas.
De bouw van het eerste gedeelte is in volle gang. Het project zou in juli 2023 klaar moeten zijn. Voorlopig is alleen het eerste deel van de route vastgelegd, dat wil zeggen het gedeelte tussen Saint-Chamassy en Les Eyzies. “Ons project heeft weinig impact op het landschap aangezien van de 24 kilometer groene weg tussen Saint-Chamassy en Les Eyzies slechts 3,5 kilometer zal worden aangelegd”, aldus Manon Montoulieu, projectmanager mobiliteit bij de gemeente Vallée de l’Homme. De rest van de fietsroute bestaat uit delen van bestaande wegen, landelijke paden en jaagpaden langs de rivier.

Om de Vézère tussen Limeuil en Le Bugue over te steken, wordt een loopbrug gebouwd op een plaats genaamd Les Courrèges. Deze winter zal men starten met de werkzaamheden, zegt de voorzitter van de gemeenschap van gemeenten, Philippe Lagarde.
De route naar Aubas moet nog worden bepaald. Men is gestart met de onderhandelingen met de betrokken gemeenten en partners. Het idee is om de route te verbinden met andere routes, zoals met de Flow-vélo* die vanaf de top van het departement naar de Atlantische Oceaan gaat en die van de Dordogne-vallei naar Libourne gaat, vervolgt Philippe Lagarde.
Toeristen gaan met de fiets van het ene naar het andere gebied.”

De fietsroute tussen Saint-Chamassy en Les Eyzies zal klaar zijn voor de zomer van 2023. Iets meer dan € 4,3 miljoen is geïnvesteerd, waarvan bijna anderhalf miljoen euro door de gemeenschap van Vallée de l’Homme.

*La Flow Vélo is de naam van een nieuwe fietsroute langs de rivier de Charente, tussen Thiviers (Dordogne) en het Île d’Aix, voor de kust bij Rochefort. De route gaat 290 kilometer lang door een van Frankrijks interessantste gebieden, bomvol historisch en natuurlijk erfgoed.