latour 2

Ongeveer 30 km ten noordoosten van Agen ligt de “Jardin des Nénuphars Latour-Marliac” in het dorp Temple-sur-Lot. Dit is de oudste waterleliekwekerij ter wereld.

Joseph Bory Latour-Marliac is begonnen met de kwekerij voor winterharde waterlelies in 1875. Hij had een manier uitgevonden om de witte variëteit waterlelie te kruisen met andere wilde variëteiten die hij onder andere uit Noord-Amerika had gehaald. Latour-Marliac was uiteindelijk in staat om een verzameling waterlelies op te bouwen waarvan het palet varieerde van delicaat geel tot fuscia en dieprood.

In 1889 vond Latour-Marliac dat zijn collectie belangrijk genoeg was om op de Wereldtentoonstelling in Parijs van dat jaar te exposeren, en dus werden zijn nieuwe planten samen met de Eiffeltoren onthuld. De waterlelies die in de watertuinen voor de Trocadéro werden geïnstalleerd, waren een sensatie en wonnen de eerste prijs in hun categorie.

Belangrijker is echter dat ze de aandacht trokken van de schilder Claude Monet. Monet zag de planten als een wonder en zou er later door gefascineerd raken. Kort na deze ervaring in de Trocdéro kocht Monet het pand in Giverny, dat hij had gehuurd, en begon hij zijn jardin d’eau (watertuin) te bouwen. Toen de vijver bij Giverny was voltooid, bestelde Monet een hoeveelheid waterlelies bij Latour-Marliac, die nog steeds ter plaatse in het archief liggen.
Het waren deze lelies die het onderwerp werden van Monet van de beroemde schilderijen, Les Nymphéas, die nu te zien zijn in het Orangerie Museum in Parijs.
Verrassend genoeg wordt in de historische werken die betrekking hebben op de beroemdste schilderijen van Monet weinig of geen melding gemaakt van de rol van Latour-Marliac bij de totstandkoming van deze schilderijen.

Toch is het mogelijk dat Monet meer dan alleen mooie bloemen schilderde – hij legde een botanische noviteit op het doek vast, en zijn schilderijen behoren tot de eerste platen van niet-witte waterlelies die in Europa groeien.

Toen Joseph Bory Latour-Marliac terugkwam uit Parijs nadat hij zijn rechtenstudie opgegeven had, richtte hij zijn aandacht op de tuinbouw en begon hij de grootste collectie bamboe in Europa te ontwikkelen. Twee variëteiten die hij introduceerde dragen nog steeds zijn naam: Phyllostachys bambusoides ‘Marliacea’ en Phyllostachys nigra ‘Boryana’.

Latour-Marliac overleed in 1911. Zijn nakomelingen hielden de kwekerij van de Nénuphars in Le Temple-sur-Lot gelukkig in stand.

http://latour-marliac.com/fr/
+33 05 53 01 08 05
Temple-sur-Lot
Het park is open tot 15 oktober
contact@latour-marliac.com