Le Château de Beynac

Bijna iedereen rijdt hier vast wekelijks voorbij, maar bent u ooit wel eens binnen geweest? Het is echt de moeite waard! Ik heb het over Le Château de Beynac.
Le château de Beynac ligt in Beynac-et-Cazenac. Dit kasteel is één van de best bewaarde en één van de meest beroemde kastelen in de regio. Het is een historisch monument met een middeleeuwse constructie, sober, gelegen op de top van een kalksteenplateau met uitzicht op het dorp aan de rechteroever van de Dordogne. Het kasteel heeft de vorm van een onregelmatige vierhoek die door een uitloperbastion naar het zuiden is uitgebreid. De zware toren met kantelen, dateert uit de 13e eeuw.

Het kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd door de baronnen van Beynac ter bescherming van de vallei.
Bij de dood van Adhémar de Beynac (1147 – 1189) geeft Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, le château de Beynac aan Mercadier, een van zijn belangrijkste krijgslieden. Deze wordt in 1200 vermoord in Bordeaux en het kasteel komt daarna terug in de familie van de oorspronkelijke bewoners. Vanaf 1241 wordt het bezit, waaronder het kasteel Commarque, verdeeld tussen twee broers, Gaillard en Mainard de Beynac. De twee takken zullen pas in 1379 weer verenigd zijn.
Ten tijde van de Honderdjarige Oorlog is het fort van Beynac een van de bolwerken van Frankrijk. De Dordogne dient dan als grens tussen Frankrijk en Engeland; niet ver daarvandaan, aan de andere kant van de Dordogne, ligt het kasteel van Castelnaud, rivaal van Beynac, in handen van de Engelsen.

Het oudste deel van het kasteel is een grote vierkante toren. In 1962 werd het kasteel door Lucien Grosso voor 17 miljoen centimes op een veiling gekocht op voorwaarde dat hij een en ander zou herstellen. Lucien Grosso stierf op 16 juli 2008, op 98-jarige leeftijd. Het echtpaar, dat geen kinderen had, besloot in 1999 om het kasteel te laten nalaten aan senator Albéric Montgolfier, in de veronderstelling dat deze zoon van museumconservator, zelf een gepassioneerd erfgoedrestaurateur, in staat zou zijn om hun werk voort te zetten. Klik hier voor meer info.