Le Château de Biron

Update maart 2022: Le guide vert michelin

Het Château de Biron heeft een tweede ster gekregen in de Groene Michelingids (toeristische gids).
Dit betekent dat Château de Biron volgens de gids “de reis waard is om te bezoeken en geclassificeerd is als een “site majeur”.

Een van de negen criteria waaraan ze hebben voldaan om de beroemde sterren te verkrijgen was voor de begeleiding van de bezoeker van het begin tot het einde van het bezoek.

* De Groene reisgids is een reisgids van het Franse Michelin. Het groene boekje geeft toeristische informatie over een land, streek of stad, en biedt een alfabetische lijst met interessante bezienswaardigheden. De gidsen worden in diverse talen uitgegeven en zijn complementair met de wegenkaarten van Michelin. Net als in de bekende Rode gids (die restaurants behandelt) wordt ook in de Groene gids gebruik gemaakt van een driesterrensysteem. De sterren in de Groene reisgids geven aan dat een bestemming of bezienswaardigheid “de reis waard” is (3 sterren), “een omweg waard” is (2 sterren) of “interessant” is (1 ster). Daarnaast bevat de gids ook bestemmingen die een vermelding waard zijn, maar geen ster ontvangen.

Le Château de Biron

De Dordogne: Le pays des milles et un châteaux! Het is een feit dat als we het aantal kastelen in Frankrijk op iets meer dan 10.000 schatten, dat de Dordogne ongeveer 11% bezit en dus het rijkste Franse departement is qua kastelen.
In de Middeleeuwen was de Aquitaine en in het bijzonder de Dordogne een belangrijk conflictgebied tussen Frankrijk en Engeland: de beroemde 100-jarige oorlog.

Le Château de Biron is één van de vier mooiste baronieën en forten van de Périgord! De andere drie zijn: Château de Beynac, Château de Bourdeilles en Château de Mareuil.
In de loop van de tijd en door verschillende gebeurtenissen heeft dit oorspronkelijk primitieve fort van de twaalfde tot de zeventiende eeuw meerdere veranderingen ondergaan. Elke eeuw heeft zijn sporen nagelaten.

Onlangs hebben wij een bezoekje gebracht aan Le Château de Biron. Ik denk dat iedereen ooit wel eens gehoord heeft van dit kasteel of er misschien ook wel eens geweest is. Het kasteel ligt in de vallei van de Lède, een zijrivier van de Lot, departement van de Dordogne.
Het kasteel neemt een strategische positie in aan de rand van de Périgord en de Agenais en ligt niet zo ver vandaan van de bastide van Monpazier. Het kasteel werd sinds de Middeleeuwen (van de twaalfde eeuw tot begin twintigste eeuw) bewoond door de familie De Gontaut-Biron. In 1938 werd de geruïneerde Markies de Biron helaas gedwongen zijn kasteel te verkopen.

Het kasteel is nu eigendom van het departement Dordogne en is erkend als een belangrijke plaats van Aquitaine. Le Château de Biron is geklasseerd als een Historisch Monument. De stijl van de gebouwen laat nog steeds de vroegere macht van deze familie zien.

Elke eeuw heeft zijn stempel gedrukt op dit monumentale gebouw: een donjon uit de 12de eeuw, een kapel met twee verdiepingen, renaissance-appartementen, een indrukwekkende gewelfde keuken, een staatshal… Hierdoor zijn bijzondere gebouwen ontstaan met een bijzondere aantrekkingskracht.

Als je aan komt rijden zie je het kasteel al liggen. Dus vonden wij het hoog tijd om naar Le Château de Biron te gaan. Gelukkig stonden er geen rijen voor de kassa! We konden zo doorlopen. Wat ons vooral opviel was dat het kasteel bijna geheel leeg is. Geen enkel meubel was er te zien. Geen stijlkamers, draperieën etc. Het complex is wel heel mooi gerestaureerd. Het ziet er binnen en buiten prachtig uit. Hele mooie parketvloeren (die je dmv een soort slofjes die je verplicht bent om onder je schoenen te doen dus zelf schoon houdt haha, vandaar zeker dat de vloeren zo mooi glimmen. Aan de andere kant is het logisch dat de vloeren beschermd worden.).

Je kunt alle gebouwen bezoeken (het kasteel is open vanaf 5 februari 2022). Er is genoeg te zien. Overal hangen/staan diverse bordjes met uitleg in het Frans en in het Engels. De geschiedenis van het kasteel is zo prima te volgen (zie foto).

In het “Château de Biron” zijn vaak tijdelijke tentoonstellingen te zien. Voorbeelden van georganiseerde tentoonstellingen zijn: Miro, Calder, Dubuffet, “Living Natures” van de Maeght Foundation en de werken van Damien Cabanes te zien. Ook veel hedendaagse kunst wordt hier tentoongesteld.

Het kasteel biedt ook een zeer rijk muzikaal programma in de zomer. De
agenda voor dit jaar staat helaas nog niet op de website.

Le Château de Biron
24540 BIRON
www.chateau-biron.fr
@ biron@semitour.com
tel 05 53 63 13 39

Het is mogelijk een toegangskaartje te kopen voor Château de Biron / Cloître de Cadouin
Bij de kassa is een papier met Nederlandse uitleg even beschikbaar tijdens het bezoek.

Bron o.a. Wikipedia