Le Château de Biron

Onlangs hebben wij een bezoekje gebracht aan Le Château de Biron. Ik denk dat iedereen ooit wel eens gehoord heeft van dit kasteel of er misschien ook wel eens geweest is. Het kasteel ligt in de vallei van de Lède, een zijrivier van de Lot, departement van de Dordogne.
Het kasteel neemt een strategische positie in aan de rand van de Périgord en de Agenais en ligt niet zo ver vandaan van de bastide van Monpazier. Het kasteel werd sinds de Middeleeuwen bewoond door de familie De Gontaut-Biron. In 1938 werd de geruïneerde Markies de Biron helaas gedwongen zijn kasteel te verkopen.

Het kasteel is nu eigendom van het departement Dordogne en is erkend als een belangrijke plaats van Aquitaine. Le Château de Biron is geklasseerd als een Historisch Monument. De stijl van de gebouwen laat nog steeds de vroegere macht van deze familie zien.

Elke eeuw, tussen de 12de en de 18de eeuw, heeft zijn stempel gedrukt op dit monumentale gebouw: een donjon uit de 12de eeuw, een kapel met twee verdiepingen, renaissance-appartementen, een indrukwekkende gewelfde keuken, een staatshal… Hierdoor zijn bijzondere gebouwen ontstaan met een bijzondere aantrekkingskracht.

Als je aan komt rijden zie jet het kasteel al liggen. Dus vonden wij het hoog tijd om naar Le Château de Biron te gaan. Gelukkig stonden er geen rijen voor de kassa! We konden zo doorlopen. Wat ons vooral opviel was dat het kasteel bijna geheel leeg is. Geen enkel meubel was er te zien. Geen stijlkamers, draperieën etc. Het complex is wel heel mooi gerestaureerd. Het ziet er binnen en buiten prachtig uit. Hele mooie parketvloeren (die je dmv een soort slofjes die je verplicht bent om onder je schoenen te doen dus zelf schoon houdt haha, vandaar zeker dat de vloeren zo mooi glimmen. Aan de andere kant is het logisch dat de vloeren beschermd worden.).

Je kunt alle gebouwen bezoeken. Er is dus genoeg te zien. Overal hangen/staan diverse bordjes met uitleg in het Frans en in het Engels. De geschiedenis van het kasteel is zo prima te volgen (zie foto).

In het “Château de Biron” zijn vaak tijdelijke tentoonstellingen te zien. Nu waren bijvoorbeeld de “Living Natures” van de Maeght Foundation en de werken van Damien Cabanes te zien. Ook veel hedendaagse kunst wordt hier tentoongesteld.

Le Château de Biron
24540 BIRON
www.chateau-biron.fr
@ biron@semitour.com
tel 05 53 63 13 39
Openingstijden van 1 september tot 3 november: 10.00-13.00 en 14.00 tot 18.00 uur (voor de overige maanden klik hier)
Het is mogelijk een toegangskaartje te kopen voor Château de Biron / Cloître de Cadouin
Bij de kassa is een papier met Nederlandse uitleg even beschikbaar tijdens het bezoek.

Bron o.a. Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email