le Château de Bourdeilles

bourdeilles1

Op deze website staat al een stukje over Le Château de Biron. Een van de vier baronieën en forten van de Périgord! De andere drie zijn: Château de Beynac, Château de Bourdeilles en Château de Mareuil.

Deze keer willen we iets meer vertellen over le Château de Bourdeilles.
Boven op een rots ligt het Château de Bourdeilles in Bourdeilles. Het zijn eigenlijk twee kastelen: één is een middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw, gebouwd door Géraud de Maulmont op oudere fundamenten; het andere is een renaissancepaleis uit de 16e eeuw. Dit kasteel behoorde eens toe tot de machtigen van de Dordogne, één van de vier baronnen. Het oudste deel van het complex is ook het grootste: een grote middeleeuwse vechtburcht uit de dertiende eeuw met daarin een Donjon en vestinggebouwen rond een binnenplaats. De toren is meer dan 35 meter hoog en het oude complex kent muren die wel 2,5 meter dik zijn: moeilijk te overwinnen dus.
Het kasteel is gebouwd op een rotsachtig terras, versterkt door een wal met uitzicht op de rivier de Dronne. In 1279 was het kasteel eigendom van de familie Bourdeilles. De burcht controleerde toen de route van Périgueux naar Angoulême. Aan de voet van het kasteel, tussen de brug en de kerk, ontstond een dorp. Het kasteel was een verdedigingsfort dat, tussen bloedige heldendaden en conflicten, overging van het koninkrijk Frankrijk naar de kroon van Engeland voordat het werd bevrijd door een nobele Bretonse ridder, Duguesclin.

Het kasteel werd daarna geleidelijk tot 1972 gerestaureerd door een paar mecenassen (beschermheren of -vrouwen) die hun prachtige collectie meubelen aan het renaissancepaleis nalieten. De kamers zijn versierd met decoraties en meubels uit Frankrijk, Vlaanderen, Italië en Spanje.
Volgende keer weer een stukje historie over een ander kasteel van de Périgord.