Le Château de Mareuil

Chateau de Mareuil
27 Rue du Château,
24340 Mareuil-sur-Belle
+33 5 53 60 46 18

Le Château de Mareuil is het derde kasteel van de vier baronieën van de Périgord (samen met Le Château de Beynac, Le Château de Biron en le château de Bourdeilles).
Het Château de Mareuil staat in Mareuil-sur-Belle. Het is een laaglandkasteel dat in de 12e eeuw gebouwd is en in de 15e eeuw herbouwd werd door Geoffroy de Mareuil op de plaats van een middeleeuws bolwerk dat tijdens de Honderdjarige Oorlog werd verwoest. Naast een kapel in gotische stijl, herbergt het kasteel ook een zaal gewijd aan het Eerste Keizerrijk, waar meubels en documenten de geschiedenis weergeven van maarschalk Lannes, hertog van Montebello (1769-1809), voorvader van de huidige eigenaren. In Mareuil werd in de 12e eeuw de beroemde troubadour Arnaut de Mareuil geboren.
De Honderdjarige Oorlog liet slechts een paar muren achter van het Château de Mareuil. Het kasteel is omgeven door grachten die ooit door het riviertje La Belle werden gevoed. In 1963 werd het kasteel gekocht, gerestaureerd, opnieuw ingericht en opnieuw bewoond door de afstammelingen van maarschalk Lannes (1769-1809), hertog van Montebello. Het kasteel heeft een museum gewijd aan maarschalk Lannes dat op afspraak bezocht kan worden.