Le Chemin d'Amadour

Le Chemin d’Amadour loopt van Soulac-sur-Mer (Gironde) naar Rocamadour (Lot) en doorkruist de departementen Dordogne en Lot-et-Garonne. Een dozijn UNESCO Werelderfgoedsites omzomen de 500 km lange route.

De route van le Chemin d’Amadour is het resultaat van vier jaar werk door de commissies van de FFRandonnée van de vier departementen die de route doorkruist, l’Agence française des chemins de Compostelle en de teams van de departementsraden.

Een legendarische route
De ongeveer 500 km lange wandelroute is gebaseerd op “la légende de Zachée”, beter bekend als “Amadour”.

Amadour (Zachée) en zijn vrouw Véronique zouden in de Médoc beland zijn op de vlucht voor de christelijke vervolging in Palestina. Na het stichten van Notre-Dame-de-la-fin-des-Terres, de huidige église de Soulac-sur-Mer, stierf Véronique. Amadour ging vervolgens op weg om het zuidwesten te evangeliseren. Hij trok door de Dordogne-vallei en vestigde zich als kluizenaar in Quercy, op de plek die later Rocamadour zou gaan heten. Het zou een van de belangrijkste pelgrimstochten in het christendom worden. Vandaag de dag trekt de stad miljoenen bezoekers per jaar, waardoor het een van de meest bezochte historische locaties in Frankrijk is.

Le Chemin d’Amadour zou een langeafstandswandelpad worden onder de naam GR® 81.
Het wordt verdeeld in 21 etappes van 11 tot 32 km om de toegang tot treinstations te vergemakkelijken.