Le Regourdou, monument historique

Dit verhaal begint in 1954 als Roger Constant, eigenaar van een boerderij in de buurt van de grot van Lascaux, gaat beginnen met opgravingen op zijn land.

Hij hoopt ooit de ingang van de grot te vinden. Na zijn werkzaamheden voor de boerderij gaat hij iedere dag graven. Na 3 jaar (in 1957) vond hij iets uitzonderlijks, namelijk een gedeelte van een begraafplaats van een Neanderthaler. Het 80 tot 90.000 jaar oude skelet is het meest complete en best bewaarde skelet ter wereld voor deze periode. Hierna volgden nog vele belangrijke opgravingen. Roger Constant gaat verder met zoeken en ontdekt een kloof waar hij zee-fossielen vindt.

Al deze ontdekkingen maken van Regourdou een uitzonderlijke vindplaats die bijdraagt tot een betere kennis van de Neanderthaler-mens en zijn levenswijze.

Om de aanwezigheid van beren in de Mousterian te herdenken, besloot Roger Constant in 1988 een groot park aan te leggen en de bruine beer te herintroduceren. Er zijn nu vier prachtige beren te bewonderen, Charly, Noisette, Cassy en Mishka, die zich in een natuurlijke omgeving ontwikkelen.

Roger Constant is in 2002 overleden, maar zijn nicht heeft Le Regourdou voortgezet.

Le Regourdou
24290 Montignac
05 53 51 81 23