Le Jardin de Planbuisson in Le Buisson-de-Cadouin

In Le Buisson-de-Cadouin ligt een beetje verscholen een prachtig bamboepark. Je waant je hier tijdens het wandelen in de tropen. U bent er vast wel eens langs gereden zonder te weten dat u hier heerlijk rustig kunt wandelen tussen de dwergbamboes, Amerikaanse bamboes en de reusachtige Aziatische bamboes. Je voelt je heel klein als je hier loopt. Het park is een verscholen hoekje dat bijna het hele jaar (van 1 april tot 1 november) geopend is en waar je in alle rust kunt genieten.

Na vele jaren in Afrika in de Sahara te hebben doorgebracht, begon Michel Bonfils (1932-2017) met de oprichting van een kwekerij van 2 hectare, beplant met walnotenbomen. Hij ging bovendien op zoek naar collecties heesters en vaste planten, bomen en zeldzame heesters. Maar dat niet alleen, want Michel Bonfils was ook geïnteresseerd in bamboe en dan vooral in de bamboesoort, die je vaak in kasteelparken tegen komt. Tijdens zijn zoektocht kwam hij tot de ontdekking dat er honderden zeer verschillende soorten bamboe zijn. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in hoogte, kleur en bladvorm. Zo ontstond in 1989 zijn eigen bamboe-collectie.

De walnotenbomen die op het familiebezit stonden, natuurlijk dé specialiteit van de Périgord, worden gekapt als ze weinig produceren. Na verloop van tijd worden ze vervangen door nieuwe soorten bamboe, gekocht bij verzamelaars in heel Europa of besteld in China. Vanaf 1993 breidde de interesse zich uit naar andere planten die tot dezelfde botanische familie als bamboe behoorden.
Het bamboebos heeft nu 240 soorten bamboe en 100 soorten andere “grassen”.

Le Jardin de Planbuisson is een in Europa unieke collectie van bamboe en andere grassen. De grootste collectie van Europa!
In 2005 ontving de tuin het label “Jardin Remarquable”, het label werd vernieuwd in 2010 en nogmaals in 2015. Het label wordt toegekend door le Ministère de la Culture et de la Communication.

LES BAMBOUS DE PLANBUISSON
www.planbuisson.com/
18 rue Montaigne
24480 Le Buisson de Cadouin
Tél. : 05 53 57 68 02
Email : contact@bambous-planbuisson.com
open van 1 april tot 1 november