Les Cabanes du Breuil

Hoe kunnen we de Cabanes du Breuil uitleggen? Het familieverhaal!

Allereerst is het een familieverhaal dat begon in 1949! Zijn mijn grootouders, Irène en Félicien, hierheen gekomen om deze hutten te bouwen? Nee, dat zijn ze niet! Mijn oma heeft ze van haar ouders gekregen. Omdat ze niets anders hadden, raakten ze eraan gewend. In hun ogen waren het gewoon grote stapels stenen, er was geen water, geen weg en heel weinig landbouwgrond… Op een dag veranderde alles en hebben ze hen gered van een zekere afbraak…
Sinds 1977 zijn Marie en Claude, mijn ouders, de “sterke armen” van dit kleine hoekje van steen. Zij hebben gezorgd voor de continuïteit tussen de generaties.
In de jaren 1990 was het mijn beurt om dit avontuur aan te gaan en mijn passie voor deze plek bracht me ertoe om nieuwe uitdagingen aan te gaan om dit erfgoed te behouden. (Onderzoek naar droge stenen constructietechnieken: korbelen en gewelven).
Samen met mijn vrouw Carine en onze kinderen Samuel en Mathias zetten we ons nu nog meer in om de hutten te onderhouden en te renoveren. Geleidelijke restauratie van de muren, bouwatelier (2002), tentoonstelling als eerbetoon aan mijn grootouders (2014), ruimte “Elders in de wereld” (2019)… en nog veel meer!

Naast dit alles zetten we ons in om ons land op natuurlijke wijze te blijven bewerken!

Marie en Claude, Carine en Jean-Marc en onze kinderen, Samuel en Mathias

Waarom “Cabanes” en niet “Bories”?
Simpelweg omdat het etymologisch gezien de enige passende term is (tenminste in Sarladais)! In Frankrijk zijn er niet minder dan 50 benamingen! De bekendste is “Borie” en komt uit Zuid-Frankrijk.

Cabane is de vertaling van het woord “Cobano” in het patois (een lokale taal die is afgeleid van het Occitaans). Hier werd patois gesproken door de hele lokale bevolking tot in de jaren 1950 en 1960.

Hoe zit het met “Breuil”?
Het woord “Breuil” is niets anders dan de naam van de plaats, die in het Gallisch “klein bos” betekent. 

Een bezoekje aan les Cabanes du Breuil  is een reis terug in de tijd.
Hier maken we, net als in de tijd van mijn grootvader en volgens zijn recept, ons brood van tarwemeel en speltmeel.
Kom een keer kijken hoe het wordt gemaakt en gebakken in de houtoven.

Les Cabanes du Breuil zijn sinds 1968 geclassificeerd als Livre d’Or.

Les Cabanes du Breuil ligt op 9 km van Sarlat (toegang via de D47 richting Les Eyzies), en op 12 km van Les Eyzies (toegang via de D47 richting Sarlat).

www.cabanes-du-breuil.com/